Регистрация

Най-нови статии

Всеки сънува и не малко пъти сме си задавали въпроса "Какъв беше този сън?". От фантастични и странни до ужасни сънищата са част от нашето битие и няма как да ги пренебрегнем. Може да се разделят на няколко главни вида:
1. Странни сънища - нямат никакъв смисъл и нещата, които се случват никога не биха се случили в реалния живот. Те са повече от фантастични, нещо като в "Алиса в страната на чудесата", където много-много не действат физическите закони и може най-обикновен заек да ви говори.
2. Страшни сънища - това са най-нежеланите сънища и главна причина хората толкова да се страхуват от тях. Обикновено сънувате нещо, което и в реалния живот се страхувате, но, когато спите не осъзнавате целият ужас на това, което ви се случва и се мъчите, докато не се събудите.
3. Преживяващи сънища - това са най-обикновени сънища, за нещата, които са ни се случили през деня. Просто се повтарят, та дори и леко променени. Те са безобидни и обикновено много бързо се забравят.
4. Предсказващи сънища - те могат да бъдат във всеки от горните видове, но с тази разлика, че усещате, че някой ви предупреждава или ви казва какво ще се случи. Когато се събудите имате усещането, че някой ви е предсказал бъдещето или ви е посочил неща, които може да предвидите.
5. Еротични сънища - те, може би са най-любимите и обикновено са следствие от нашите мисли по даден човек. Обикновено са безобидни и остават добри спомени.
И сега, кои сънища могат да бъдат предсказващи и въобще съществуват ли такива. Обикновено точно в странните сънища, където има много символики, като например как ви гони мечка са точно такива. Те могат да предсказват какво ще се случи, но в повечето случаи ви предупреждават. Ако успеете да разтълкувате значението на дадения символ и едновременно действие, в случай мечка+гонитба може да се предпазите от наближаващо за вас зло, но в реалния живот.
За скептиците трябва, само че да обясним как е възможно това. Те биха задали серия от въпроси, като например как разбираме, че мечката е символ на еди какво си и от къде въобще ще знаем, че нещо ще ни се случи.
Когато сме будни нямаме време да анализираме всички действия и особено детайлите. Колко често сядате и почвате да мислите защо например днес точно не ви върви. Или пък защо Гошо от съседния кабинет е толкова кисел. По принцип ако наистина много разсъждавате ще стигнете до верните отговори. Аз съм го правил не един път за неща, които ме притесняват, като ми е отнемало понякога седмици, докато стигна до верния отговор. Та, какво му е специалното на съня, за да успява по-точно и бързо да анализира всичко и отгоре на всичкото да ви предупреди.
На първо място е спокойствието. Няма шум, всички са притихнали, а мозъка ви е минала на съвсем друга честота. Знаете за степените на съня. За да достигнете тази степен на съня, в която наистина заспивате и може да сънувате тялото ви трябва да е спокойно, сърцето да бие равномерно и така нататък. Независимо, че спите, мозъка ви не е изключен напълно. Той продължава да работи, но на друга честота и обороти. Един вид продължава да мисли, но понеже няма как пряко да комуникирате с него това става чрез съня. Съня може да се сметне като мислене на друга честота. И сега, когато мозъка ни е много по-спокоен и нищо не го притеснява е логично по-добре да може да анализира. И не само: той би анализирал неща, които пряко ви засягат и застрашават, защото и в реалния свят вие мислите първо за това, което е най-належащо и ви пречи, например. Ако искате да ходите на море, но нямате достатъчно пари ще започнете да мислите как да изкарате допълнително. Мозъка ви ще е зает най-вече с тази задача и това ще е вашият главен проблем.
Не би трябвало да има нещо свръхестествено в това, самите ние след мислене да стигаме до верните отговори и един вид да се предупреждаваме. Това го правим постоянно и докато сме будни и именно за това оцеляваме - защото знаем как да се пазим и го правим. Но в забързаното и претрупано ежедневие няма как да не изпуснем и детайлите, а това е второто нещо, което прави съня. Той анализира и малките подробности и ако "види" някаква опасност се опитва да комуникира чрез нас.
А от къде идват символиките? Това е благодарение на хиляди години еволюция и живот, в който хората съвсем вярно са успели да дадат душа и смисъл на всяко животно и предмет. Лисицата е хитра, заека бърз, мечката силна и опасна и така нататък. Дори и да не знаем точното значение и смисъл на дадено животно или предмет, то е заложено в нашето ДНК. Без да се замислим знаем кое е опасно за нас и кое не, дори и никога да не сме го виждали. Например, ако видите някъде в природата някоя черна дупка, в която може да влезете ще го направите ли? В повечето случаи не, освен ако не сте авантюрист. Но дори и тогава ще осъзнавате, че тази черна дупка може да крие опасности от всякакъв характер и да ви навреди. Е, в повечето случаи нищо няма да ви се случи, ще влезете и ще стигнете до някъде, където няма изход или пък има и това е. Но при всички случаи ще знаем, че черна непрогледна дупка е нещо опасно и тайнствено.
Като заключение мога да кажа, че една част от сънищата ни наистина успяват чрез анализ на случващото се през деня да ни предупреди за настъпваща опасност. Трябва внимателно да тълкуваме кои са тези сънища и какво точно се опитват да ни кажат. Информацията е сила и трябва да я използваме по най-добрия начин.
Идентификационен номер на превозното средство, или така нареченият VIN номер, съдържа уникална информация за всяка отделна кола. Той може да се намери написан на самото превозно средство и да се провери онлайн. VIN номера идентифицира колата, като се състои от индивидуални числа и букви, които носят някакво значение. Няма два еднакви VIN номера!
Попадайки на тази статия, сигурно се нуждаете да разгадаете вашият VIN номер и какво казва той за вашата кола. Причините могат да са най-разнообразни - може би ви трябва някоя резервна част, може би търсите къде точно е била произведена колата, а може би просто искате да проверите автомобила, защото планирате да го закупите. При всяко положение, VinTurbo.com ще провери VIN номера на колата ви и ще ви даде нужната информация. Декодирането на VIN кода може да ви снабди с всичко, което искате да знаете за вашия автомобил.

Къде да намеря VIN номера?


Първо трябва да сте на ясно, точно какво търсите. Кодът се състои от 17 букви и цифри, написани в една редица. Пред тях може и да има обозначение VIN, може и да няма. Кодът се поставя от производителите на колата, тоест той не е на място, което се предполага, че е нетрайно или се похабява лесно. Най-честите места, където да намерите VIN кода са следните:

 • От външната страна на предното стъкло от страната на шофьора;

 • Може да е под формата на лепенка на вратата на шофьора;

 • На самия двигател;

 • На капака или на калника при по новите модели;

 • Изписан на застрахователната карта.
Ако не успеете да откриете на нито едно от тези места 17-цифрения VIN код, то тогава проверете документите за регистрация. Там задължително трябва да е изписан.

Какво означават числата и буквите във VIN номера?


Да разчетеш VIN кода никак не е трудно, ако знаеш какво означават групите от числа и букви. Първата цифра винаги отговаря на въпроса „Къде е сглобена колата?“, това може да е тотално различно място от там където е разположен производителя. Първата цифра, може и да не е цифра, може да е буква. Ето означенията и техните значения:

 • A - H означава Африка;

 • J - R означава Азия;

 • S - Z означава Европа;

 • 1 - 5 Северна Америка;

 • 6, 7 Австралия или Нова Зеландия;

 • 8, 9 Южна Америка.

Втората и третата буква означават производителя. Тук можете да намерите пълен списък с означенията на производителите. Следващите 5 цифри са описания на самия автомобил – показват марката, размерите на двигателя и какъв тип превозно средство е. Тук няма универсална символика, защото всеки производител използва негова собствена и за да я разкодирате трябва да сте запознати с нея. 9-тата цифра показва дали целият VIN номер е истински или фалшив. Десетата цифра или буква показва коя година колата е била произведена, като от буквата А до У – 1980 г. до 2000 г., от 1 до 9 – 2001 г. до 2009 г., от А (отново) - 2010 г. Следващата цифра показва номера на завода в който е произведена колата. Останалите цифри са строго идентични за всяка кола и показват серийния ? номер.

Защо VIN номера е индивидуален?


Точно това проверяват ? VinTurbo, когато въведете VIN номера - там е записано колко предишни собственици е имала колата и дали е имала някакви инциденти. Естествено, тази информация не е безплатна и когато попаднете на сайт, който го твърди, е заблуда. След като въведете VIN номера ще поискат да заплатите сума, за да видите пълния доклад. Поради тази причина се доверявайте само на уебсайтове, които още отначало ви показват колко ще ви струва проверката на VIN номера. В противен случай ще заплатите повече и е възможно да попаднете на фалшив доклад.
Любител съм на вкусната храна и алкохол. Мога да ям всичко, стига да е направено добре и същото се отнася за алкохола. Не пия често уиски, но, когато си купувам гледам да е от хубавото, както се казва. Но най-интересното, което ще разгледаме в нашата тема е, че скъпото не винаги е най-хубавото.
Оказва се, че плащаме доста за марката, не толкова за качеството. Едно от най-разпространените уискита е Джони Уокър и по-специално Red Label защото е най-евтиното от тази фирма, а е с много добро качество. Цената му за бутика от 0.7 литра е около 22-23 лева. На промоция достига до 17 лева.
Но нашата тема ще е за други две уискита, за които останах приятно изненадан от вкуса и качеството.
Първото е 4roses. Производителя е същия, който пълни бутилките на Chivas - сравнително скъпо уиски. Цената на 4roses, само е доста по-ниска и варира около 22-24 лева. На промоция във Фантастико съм го взимал за 14 лева! Кое му е специалното: остава дълъг приятен послевкус, пивко е и въобще се усеща, че е наистина качествено уиски. Мога да кажа, че до 40 лева това за мен е най-доброто уиски, а ако имате късмет да го купите на промоция ще платите само 14-15 лева.
Второто уиски, което сериозно промени светогледа ми за днешните цени на всичко е Clan Mag Gregor. Струва само 14 лева, а на промоция в Аванти е 9.99 лева!! Мога със сигурност да кажа, че като качество и вкус почти достига Red Label на Джони Уокър, а цената му е почти два пъти по-ниска. Уискито е леко, пивко и приятно на вкус. Вече втора бутилка за 10 лева си купувам и съм много доволен. За уиски до 30 лева това е моят избор.
Какво показва всичко това? Най-вече, че в днешно време плащаме най-вече за марката. Има много шотландски уискита, които дори не сме чували за тях, но не отстъпват на познатите ни марки. А на българския пазар вече се оказва, че за два пъти по-малко пари може да си купите алкохол, който по нищо да не отстъпва на по-скъпия, а дори и да е по-добър, както е в случая с 4roses.


Авокадото трайно навлезе на българския пазар, а преди години дори не бяхме чули за този плод. Полезните му свойства са толкова много, че се нарежда на първите места по най-полезната храна на планетата. Спокойно може да го наречем супер храна за дълголетие.
И така, какво трябва да знаем за авокадото, когато го купуваме и искаме най-доброто от него
1. Винаги избирайте авокадото да е узряло - това ще е точно обратното на това, което очаквате да бъде зелено, свежо и твърдо. Точно обратните качества на авокадото търсете. То трябва да е светло зелено, меко на пипане, но не прекалено и да изглежда не чак толкова красиво :)
2. Ще срещнете два вида форми - по-закръглени и по-удължени. Не би трябвало да има разлика, но тези, които са по-удължени нищо, че изглеждат по-лоши на вид, са точно толкова вкусни. Ще забележите и такива, върху, които има подутини - множество малки подутини, все едно са пъпки. Не се притеснявайте, стига да спазите съвета за това да е узряло му няма нищо.
3. Ако искате неузряло авокадо по-бързо да узрее поставете го задължително извън хладилника. Има и още по-бърз начин, в който още не съм се убедил, но това е по съвета на една баба: да стои също отвън, но между ябълки. Пробвайте :)
4. Не разбирам защо съветват авокадото да се издълбава с лъжица и така нататък, за да се махне кората. Ако е добре узряло кората просто се бели. Аз лично я махам с белачка за картофи - става бързо и много точно. Чак след това го режа на две и махам костилката.
5. Авокадото е вкусно само, когато се консумира с него друго. Факт! Ако го ядете ей така няма да ви хареса. Но за щастие може наистина да го съчетавате с почти всичко.
6. Какво може да правите с едно авокадо:
- паста като го разбиете с миксер, пасатор или с каквото се сетите. Към пастата може да добавите сок от зелен лимон, пресован чесън, лук, кориандър (или магданоз) и зехтин. А пастата може да я консумирате с чипс, хляб, сухари
- нарязан на филии може да го добавите към салати от домати и чушки
- нарязан на кубчета върви перфектно към консерва риба Тон с лук и маслини ако добавите

Коледа е един от най-обичаните празници. Домашният уют, коледната елха, светещите лампички и снега навън превръща сивото ежедневие в истинска коледна приказка. Насладете се на подбраната колекция от коледни снимкиИзбрал съм 19 много смешни снимки на животни хванати в точния момент. Обещавам ви голям смях, докато разглеждате тези снимкиОще в началото нека се разберем: аз не съм фен на кока-кола и не препоръчвам да се пие редовно. Тя не може да бъде заместител нито на водата, нито на чая или фреша например. Но все пак, колкото и да не вярвате има и нещо полезно, когато пием така вкусната кока-кола.
1. Вкуса
Нека си признаем: колата е много вкусна и те кара да пиеш още и още. Ако изключим това, че се наливаме излишно с нея, пиенето й би трябвало да ни достави удоволствие и производство на повече допамин - съставката, която се произвежда от тялото и доставя удоволствие най-вече на мозъка. Същото нещо прави и наркотика, с тази разлика, че последния наистина е пристрастяваш и много по-вреден.
2. Захарта
Колкото и да не вярвате, именно така вредната за всички захар в колата може да се окаже много полезна, особено за... спортуващи фитнес или друг тежък спорт. Понеже това е захар разтворена във вода, тя много по-бързо се усвоява от организма и вдига вашата кръвна захар. А кога имате нужда от това - ми, когато ви падне кръвната захар след тежък физически труд. Имах случай един път, когато карах колело и точно това се случи - толкова много нямах сили, че се трябваше да бутам колелото и то на забележете - равен участък! Когато стигнах до магазинчето в едно село и си купих кока-кола след няколко минутки имах цялата сила на света и можех да карам колкото си искам колело. Не случайно и в някои фитнеси се продава и кока-кола, а знаете колко здравословно живеят фитнес маниаците.
3. Колата се комбинира с други продукти перфектно
Има ли смисъл да изброявам: кола с уииски, коняк с кола - така нареченото Куба Либре и други коктейли. Да не забравим и кола с фъстъци или пък, когато си поръчаме пица, за да ни бъде "по-вредно" си взимаме и любимата кола. А как си представяте да отидете на кино, да си вземете пуканки и да не си поръчате една голяма кола. Всичко това ни доставя допълнително удоволствие и независимо, че физически не е здравословно, мозъка се опитва да компенсира всичко това, защото просто му е добре.
Но запомнете: дозата прави отровата, така че пийте кола само при изброените по-горе случаи, а в останалото време наблягайте на вода и чай!
Избрал съм за вас 20 рисунки на подводни чудовища, които не искате да срещате никога. Извода, който можем да си направим е, че зад всяка стена се крият тайни, някои, от които страшни и по-добре да не разбираме никога какви са точно.
От 10 години може би не гледам телевизия с леко прекъсване, когато гледах само NG и Discovery - демек, научно-популярни предавания. А преди години си продадох и 42 инчовия Сони, който не бях пускал няколко години. Фактически нямам кабелна от край време.
Няколко са нещата, които смятам, че телевизионните програми са абсолютно вредни и дори безсмислени и не само, дори и филмите по тях, които се излъчват си имат своите скрити проблеми:
1. Реклами! Това не е основния проблем, но го поставям на първо място, защото това го виждаме със сигурност всички. Не мога да се примиря, когато например дойде зимата и започнат да ми говорят за грип. Внушават ми едва ли не, че ако не отида да си взема противогрипни хапчета ще се разболея. Това определено влияе на подсъзнанието ти и рано или късно може наистина да се разболееш.
Второто нещо, което е доста гнусно е да ми рекламират хапчета против разстройство... докато ЯМ! Няма да коментирам.
Друг проблем на рекламите е естествено самото внушение да си купите даден продукт. И действа! Но да ви кажа честно няма значение кой прах ще си купите, всичките са еднакво вредни и изпират, да не повярвате! Някои са просто по-скъпи, може би тези, които чести го рекламират.
Рекламите, освен това прекъсват любимите ни предавания. Прекъсванията се увеличаваха все повече и повече. Именно за това дори спрях да гледам NG и Discovery, защото засякох, че в 1 астрономически час 20 мин. са точно реклами. Съжалявам, но да си губя една трета от времето за гледане на реклами, които се повтарят, не, мерси!
2. Новините! Днешните новини са манипулативни, категорично. Дори да изключим самия текст на новините, не може да не сте забелязали с какъв добре обработен глас ни ги поднасят. Това не е случайно. Този глас въздейства, човек иска да го слуша, дори и да говори глупости. Той е много добре пресметнат. Това просто ви зомбира.
Естествено, няма да подмина и това, че по-голямата част от новините са за убийства, катастрофи и подобни. Това ви зарежда с отрицателна енергия, най-малкото ви прави по-тъжни.
И най-големия проблем на новините: не разглеждат всички гледни точки и не ви поднасят всички новини, а само тези, на които им е изгодно. Рядко ще чуете нещо против правителството или "силния на деня".
3. Филмите! Гледаме телевизия най-вече, заради филмите. Но повечето филми са евтини продукции или просто сладникави романтични филми с много ясен край, но красиви герои с обработени гласове, когато са дублирани на български. Толкова добре ги правят, че скоро като бях на село изгледах цял такъв филм!
4. Времето! Няма значение дали познават или не, хората си пускат телевизора задължително, когато дават времето. Не могат без тази невероятно "точна" прогноза. Защо, само че? Може би защото по принцип ни интересува какво ще е времето и е заложено подсъзнателно от хиляди години колко е важно това. Например, всички се радваме, като завали за първи път сняг през зимата. Или пък дори, когато вали много дъжд. Независимо, че може да има наводнение, някак си ни е хубаво да сме вътре и да гледаме как дъжда ромоли. Примерите са много и всички доказват, че сме абсолютно зависими от времето и това го знаят много добре телевизиите. Отново обработен глас, а някои дори се правят и на шутове, само и само да привличат повече зрители. Баща ми например не пропуска вечерното предаване на времето и дори един път направи скандал, че сме шумни и не може да чуе нещо, което и самия той знае, че не е вярно.
За тези, които се чудят как живея без телевизия ще кажа: абсолютно никаква липса не чувствам. Имам много повече време и съзнанието ми е чисто. По-голям реалист съм и по-малко се натъжавам - като натъжаването отново идва от онлайн новините или тъпите постове в социалните мрежи. Нищо не съм изгубил от това, че нямам телевизия, а само съм спечелил: време и пари, дори.
Спомням си, когато се регистрирах във Фейсбук какво пишеш още на началната страница преди регистрацията: "Безплатно е и винаги ще бъде." И все още стои този абсурден надпис, който отдавна не важи. Определено Фейсбук не е много безплатен, а и не само - той се превърна в огромна, мудна и бавно реагираща корпоративна компания, която отгоре на всичкото е подвластна на някои западни политически лобита. Нека да изброя всичките недостатъци, които генерира тази социална мрежа:
1. Изглежда, че е безплатна, но НЕ е.
Замислете се колко време стоите във ФБ и не печелите от това, а едновременно си губите времето с гледането на клипове или четенето на безсмислени статуси. От ФБ са усъвършенствали до краен предел да ви показват на стената интересна за вас информация. Станали са токова добри в това, че сигурно често ви се е случвало да седнете уж за малко пред екрана, а да останете часове. Това се случва защото там работят не само добри програмисти, а и добри психолози, които знаят как да влязат под кожата ви.
Кое още не е безплатно? Създайте си страница или група и се опитай да я популяризирате чрез истински пари. Ще се изненадате колко много вече ще ви струва това. Цените за популяризиране на пост се покачиха многократно, а освен това често има бъгове и парите ви могат да отидат на кино и поста ви да НЕ се популяризира. Ето, че не само, че не е безплатна вече, но и ще ви струва много пари ако искате да натрупате някаква популярност.
2. Изключителен контрол над изказванията ви и мислите ви. Напишете думата "циганин" или кажете в коментар на някой, че е "глупав" и в най-добрия случай може да бъдете блокиран за 3 дни. Случвало ми се е и то за много по-леки провинения. Ако трябва да съм честен такава цензура нямаше дори и през комунизма. Защото сега инструментите да се разбира дори какво мислите са много по-мощни, а действията мигновени.
3. Липса на всякакъв съпорт.
Съпорта е поддръжка. Хора, зад телефона и компютъра трябва да ви обърнат нужното внимание, когато имате проблем. Във Фейсбук това вече е невъзможно. Много рядко някой ще ви обърне внимание на проблемите, които имате. Опитват се всичко да автоматизират и да се взимат автоматизирано разни решения породени от проблеми, но в не малко случаи това не решава проблема и трябва да се намеси истински човек. В ФБ явно такива липсват, защото, когато ми беше блокиран профила и то без причина 10 дни им писах като луд и нямаше никаква реакция. Оправи се, но как, така и не разбрах. И това не е единичен случай. Случаите са безброй. Та, как компания, която печели милиарди не може да си позволи качествен съпорт? Отговорът е, защото пестят от всичко, за да имат големи печалби!
4. Много, много, много бъгове
Няма как да не сте се сблъсквали с многобройните проблеми от страна на ФБ. Бъгове се появяват постоянно в браузърната версия, в мобилната версия и в приложението. Все още дори има сериозни несъответствия и неработещи функции в изброените версии. Някои от тях може би никога няма да ги решат, но ще продължи да бъде "безплатна"
5. Фейсбук обсебва
Вече споменах по-горе как ви губи времето. Но ФБ не просто ви губи времето, той ви обсебва, кара ви да се чувствате зле, ако някой публикува нещо, което е за завиждане, изтощава ви психически и физически, кара ви да се чувствате зле ако не съберете нужните лайкове и т.н. Някои хора са толкова обсебени, че, когато ФБ им изтрие профила те се чувстват изключително зле. Все едно живота им зависи от това.
6. Фейсбук се опитва да завладее интернета
От ФБ се опитват всичко да минава през тях. Дори, когато отваряте някой сайт от стената на някой той го отваря в рамките на Фейсбук. Все едно сайта е част от ФБ. И не само. Те създадоха вече и магазин, може би се опитват да конкурират Амазон, а защо не и да ги заместят някой ден. Подобриха много показванията на видео и вече има доста допирни точки с YouTube. През ФБ може и да не знаете, но може да търсите и сайтове, може би се опитват да заместят и Google един ден? Общо взето се опитват да ви накарат да минавате всеки Божи ден през техния сайт и всичко да зависи от тях. Някой ден може и да успеят, ако някои не ги спре.
Извода, който може да се направи е, че идеята зад Фейсбук като свободна социална мрежа, която да събира хората, да споделят и да бъде полезна е вече минало. Недостатъците, които генерира тази социална мрежа са твърде сериозни и убиват всички морални ценности, които бяха заложени в нея. Виждам вече елементи от филми, които съм гледал, как някоя жестока корпоративна компания управлява хората и ги използва за свои користни цели. За съжаление това вече се случва под една или друга форма...
Пластичните операции са запазена марка на богатите, но както ще видите от снимките и на хората с голямо его и малък мозък. Те винаги водят до един и същи резултат, когато човек остарее. И то не, когато стане на 60 години. Процеса на загрозяване настъпва още на 50-годишна възраст и както ще видите от снимките резултата е плачевен. И не само: повечето от известните личности, които са се подложили на пластична операция изглеждат много по-добре преди, отколкото непосредствено след операцията! Дали тези хора имат психически отклонения, когато се оглеждат пред огледалото и не виждат очевидната разлика и проблем, когато се подлагат под ножа?
В днешно време хората и то най-вече в България по политически пристрастия се делят на Соросоиди и Путиноиди. Соросоидите са поддръжници на западния свят и САЩ, а са наречени така по името на Джордж Сорос. Ако не знаете, Сорос е американски милиардер от еврейско-унгарски произход и е известен най-вече с борсовите си спекулации. Общо взето човека знае как се правят пари, та дори и по спекулативен начин. Но Джордж Сорос е печално известен и с други дейности, като например това, че подкрепя западната ценностна система и че се бърка във вътрешните работи чрез свои поставени организации, политици и така нататък в чужди държави. И именно за това, хората, които харесват западната ценностна система и демокрация често язвително биват наричани Соросоиди.
Путиноидите пък са поддръжници на източната ценностна система и най-вече на Русия и нейният едноличен лидер Владимир Путин. Мисля че знаете добре кой е Путин. Няколко години е избиран за политик на годината в света и къде гласно и негласно наистина е признат за такъв. Откакто дойде на власт успя за кратко време да изправи Русия на крака. Е, с това няма да се съгласят соросоидите и именно за това точно тук ще разгледам особеностите на едните и другите.
Соросоидите:
1. Подкрепят западната ценностна система, харесват западната демокрация такава, каквато е
2. Не харесват много Тръмп, защото пък Тръмп харесва Путин, а обичат много Хилъри Клинтън. Може би защото тя мрази Путин
3. Ако чуят за комунизъм и социализъм полудяват. Това за всеки уважаващ себе си соросоид е абсолютно табу. Те мразят времето, когато България беше дълги години комунистическа държава.
4. Странно, но хич не харесват Ванга и други предсказатели. Може би защото малко или много са свързани с времето от комунизма в България. Освен това са на мнение, че почти нищо вярно не са предказали!
5. Често говорят срещу Русия и как изостават технологично и само мислят за оръжия и войни. Не харесват много и Китай, може би защото е все още комунистическа държава, а може би и защото Китай не харесва много САЩ.
6. Подкрепят Бойко Борисов, но всички знаят, че Борисов пък подкрепя безрезервно САЩ и Западните държави
Путиноиди
1. Подкрепят най-вече източната ценностна система и най-вече политиката на Путин. Обожават го.
2. Харесват и подкрепят и Тръмп, не харесват Ангела Меркел, Тереза Мей и други западни политици, които на свой ред въобще не харесват Русия и често се изказват остро към нея.
3. Изпитват носталгия по годините преди 89-та година, когато България беше комунистическа държава. Склонни са дори да се върне това време под някаква форма. В най-лошия случай са готови на социализъм.
4. Не приемат западната демокрация. Според Путиноидите няма нищо демократично в действията на западния свят, който отново според тях има двойни стандарти и разбирания за добро и зло.
5. Не говорят толкова често срещу Запада. Като ли, че са готови да вземат най-доброто от източния и западния свят и да го съчетаят.
6. Обожават Ванга и Слава Севрюкова, които са признати от тях като надеждни предсказатели.
7. Гордеят се с военните постижения на Русия и често казват, че могат да победят дори и САЩ в една евентуална война.
Безспорно най-ценното нещо е нашето време. И то никога не стига, особено ако го пилеем или използваме неправилно. Човешкия живот е ограничен, а това значи, че за кратко време ние имаме да свършим много неща, като повечето нека си признаем: дори не започваме. Ще ви дам моите съвети как да пестите време и да го влагате в полезни за вас неща:
1. Гледането на телевизия
Лично аз от години не гледам телевизия, никаква телевизия. Преди няколко години гледах само National Geographic и Discovery, но след като изчислих, че 20 от 60 мин. излъчват реклами, половината, от които на самата телевизия за нови предавания се отказах и от тях. Само в гледането на реклами губех по 20 мин. на час. А самото предаване? Истината е, че ако нещо много ме интересува мога да го намеря в интернет и на спокойствие да го изгледам, без излишни реклами.
Много по-сериозни са случаите с останалите телевизии. Там рекламите са постоянно, предаванията са откровено тъпи, а новините промиващи мозъците ви. Помислете си: след като сте изгледали новините, времето и вечерния филм какво полезно за самите вас научихте или с какво това допринесе за вашето благополучие?
2. Фейсбуук
Най-голямата загуба на време след телевизията, а при някои възрасти и преди телевизията е именно тази социална мрежа. На стената ви излизат какви ли не простотии от ваши "приятели", отделно реклами, а когато видите нещо много интересно и се загледате още повече разбирате, че си губите времето. Интересни неща може да намерите за гледане навсякъде, но, когато ИМАТЕ време, интересно да отидете на кино с любимите хора. Времето прекарано там се съчетава с хапване, забавления и разходки след това. Какво по-хубаво от това?
3. Чат
Всеки е минавал през безконечните чатове с приятели или с гаджето. И най-вече с гаджето. Часове наред си пишете и пишете или пък се сваляте и сваляте. Моят съвет е ако имате гадже и искате да си чатите да го замените това с виждане на живо, а ако не можете да запазите силите си за следващия ден, когато по-свежи и заредени ще може да се видите на спокойствие с любимия човек. А какво става ако сваляте някой? Знаем как става и през какво се минава. Истината е, че ако някой човек ви харесва, една среща на живо ще ви сближи много по-бързо. Опитвайте се винаги да намирате причини да се срещате с хората, вместо да комуникирате с тях виртуално.
4. Обзавеждането в дома
Фен съм на минимилистичния начин на живот. А това значи в апартамента например да присъстват минимум мебели, украса и всякакви дрънкулки. Опитайте се да не колекционирате излишни предмети, не лепете магнити по хладилника, не събирайте брошури и имайте много по-малко мебели. Това ще ви спести време от почистване в дома и търсене на дреха, портмоне или телефон. Колкото по-малко неща имате вкъщи, толкова по-малко ще почиствате и търсите.
5. Техника
Когато човек вдигне стандарта си едно от първите неща, които започва да купува за дома е техника. Първо е телевизора. Моят съвет е, ако имате телевизор, който ви върши работа не го заменяйте. Ще спестите време от търсенето на нов телевизор, продаването на стария и така нататък. Още по-сериозни са нещата при домакинските уреди. За какво ви е яйцеварка, ако имате тенджера, в която да варите. Или пък уред на пара, ако много рядко ядете храна на пара. А колко често пиете сокове вкъщи, а не навън, за да си вземете сокоизстисквачка. Или пък защо ви е сушилня, ако имате простор на терасата. Всеки уред, който си купувате е повече поддръжка и заема повече място в дома. Спомнете си точка 4.
6. Дрехи и обувки
Всеки обича готини дрехи и обувки, но замислете се: можете ли да имате всички дрехи, които ви харесват и можете ли да ги носите? Марк Зукърбърк, създателя на Фейсбуук има 10 еднакви тениски в един цвят. Казва, че така му е по-лесно, когато ги пере и не губи време в подбирането им. Този съвет е и моят съвет: купувайте по-едноцветни дрехи, които може да ги перете на един път и когато избирате какво да облечете да не се чудите как да съчетаете цветовете. Същото е и за обувките: по-добре си купите 2-3 чифта здрави и по-едноцветни обувки, отколкото да имате десетки обувки за какви ли не поводи и съчетаване с дрехите.
7. Работа
Ако работите от вкъщи запомнете: най-продуктивен е човека сутринта. Тогава имате повече енергия и сте много по-креативни. Ако работите от сутрин до обяд, ще свършите толкова работа, колкото от обяд до късно вечер и то много по-добре. Между другото, същото нещо важи и на работното място: ако можете си свържете работата за деня още сутринта, стига самата работа да ви позволява това.
8. Пазаруване
Нека си признаем: пазаруването дори и на храна е удоволствие. За мен лично си е пълноценна разходка. Но какъв е проблема, тогава? Проблема е, че го правя твърде често и понякога ходя до по-далечни магазини. Истината е, че това, което ми трябва го има и в магазина до нас, а нещото "по-специално", което търся мога и да мина и без него. Най-важното е, ако пазарувате да го правите на едро - пазарувайте за цялата седмица, а не днес да купувате тоалетна хартия, утре сапун и т.н.
И сега, за какво да използваме цялото това спестен време:
1. Събирайте се с приятели с повод и без повод, вкъщи и навън. Това е живота, да споделяте, забавлявате и говорите. Не пропускайте тези моменти.
2. Пътувайте! Да, колкото се може по-често, та дори и сами да сте. Най-хубавите преживявания са, когато посещаваме нови места.
3. Спортувайте и тренирайте. По 1-2 часа всеки ден ще се чувствате супер. Сега вече разбирате ли защо ви е нужно да пестите време, а не да кажете после: нямах време да отида на фитнес...
4. Учете и четете. Да, учете нов език или пък четете истински книги. Това, не може да се сравни с гледането на филми.
5. Отделете внимание на хобито си. Всеки обича да прави нещо извън работата или пък това, което обича да прави най-често е именно самата му работа. Е, ако работите над ваши проекти пестите ли време от глупости ще имате още повече време да творите.
Не знам дали ви е правило впечатление, но напоследък се шири една мода сред приготвянето и поднасянето на храна, а тя е тяхното украсяване. В една голяма чиния се поставят малки парчета месо, два резена моркови, малко грах, броколче и останалото е сос, който се изсипва по специален начин. Е, начина не е много специален, трябва просто да изглежда красиво. Още няколко неща като украса са добре дошли, но идеята е следната: храната да заема по-малка част от чинията и да изглежда красиво.
Това лично мен ме дразни много. Причините са няколко:
1. Твърде малкото храна, която явно става по-скоро за дегостиране, отколкото за наяждане определено не е достатъчна
2. Наблягайки на красотата, вкуса отива на по-заден план. ГУБИ се природния и истински вкус на месото, например. Когато го мариноваш с разни глупости и след това го доовкусиш с някакъв си сос, истинския натурален вкус просто се губи. В един момент осъзнавате, че ядете сос с някакво месо, отколкото обратното.
3. Огромната чиния и малкото храна в нея ме кара да си мисля, че явно храната недостига, освен, че е крайно непрактично, особено ако сте много хора на немного голяма маса.
4. Украсяването на храната е по-скоро умение на някой дизайнер, отколкото на някой добър готвач. За съжаление последното може и да не е задължително за някои ресторанти. Тях ги интересува храната ви да изглежда красиво, а мозъка ще обработи останалото. Само че моят мозък не може да си представи, че храната е вкусна, ако НЕ е. Нищо не може да ме излъже, ако не е сготвено, както трябва и не са се запазили естествените вкусове.
5. Освен че храната може да не е вкусна, тя определено ще бъде скъпа. Плащате за нещо красиво, но не и вкусно. Освен това, може и да не се наядете. Шири се едно мнение, че богатите, когато ходят на ресторанти, си дояждат вкъщи. И има защо!
Не одобрявам този начин на поднасяне на храна, ако за сметка на това се губи автентичния и естествен вкус на храната. В българската кухня си имаме много красиви начини да поднесем всяко ястие, но НЕ за сметка на вкусовите качества. За това не посещавам такива ресторанти, а още по-малко одобрявам този начин на "готвене".

Ако сте харесвате черния цвят и френските огромни прозорци ви предлагаме идея за модерна къща. Както ще видите от снимките тя е в черен цвят, както и обзавеждането. Другият цвят, без който не можем е белият и това е цвета, който е избран, за да бъде съчетано обзавеждането.


В обществото се заражда мнение, че хубавата и здравословна храна е скъпа. Това, само че е много погрешно схващане, а главната причина е именно производителите на така наречените БИО и ЕКО продукти. Те са главните виновници да мислим, че здравословната храна трябва да бъде непременно скъпа, защото видите ли здравето струва пари!
Колко може да струва производството на една "здравословна" обикновена вафла, защото такива на една фирмичка струват по 1 ЛЕВ! Бъдете сигурни, че е много ниска цената, а по-голямата част от цената отива в рекламирането на техния "супер" здравословен и полезен продукт. За съжаление в не малка част от случаите дори и тези продукти, които се водят БИО и ЕКО не са нито много полезни, нито много здравословни. Защо мисля така:
1. В тези продукти има точно толкова количество захар, колкото и в другите обикновени продукти, само че е кафява захар или друг вид "полезна" захар. Запомнете: няма полезни калори, нито вредни. Имаме калории в повече, което вече вреди. Ако изядете 1 килограм "полезен" шоколад, няма да бъде никак здравословно.
2. Психологическия трик, че в продукта няма захар наистина кара хората да мислят, че е полезен. Може да няма захар, но, за да е сладък все нещо има и ако продукта е здравословен и е съставен например само от плодове и ядки има съответно фруктоза. Фруктозата също е калории. Например, пийте всеки ден по 1-2 литра фреш направен само от плодове и ще забележите във времето покачване на кръвната захар, ако живеете по-застоял живот. А това значи само едно: прекаляването с фруктоза също е много вредно.
3. Забелязали ли сте как на етикетите на шоколадите от витрината за БИО продукти пише, че се използва БИО какао. Това БИО какао явно е златно и много скъпо, защото сериозно покачва цената. Но замисляли ли сте се къде расте какаото по земята. Ми в най-дивите африкански държави и Южна Америка. На тези места може да бъдете сигурни, че почти всичко е БИО и винаги е било такова. А специално за какаото, което расте в дивите места това е абсолютно нормално. Извода е, че производителя ползва този маркетингов трик, който е доста неверен, за да ви продава нещо по-скъпо, отколкото трябва да бъде.
4. Колкото и да не вярвате в някои БИО продукти също има Е-та и консерванти. Но се водят такива. Пропуск в стандартите за БИО продукти ли е това или леко премълчаване от стана на производителите с цел отново и отново да продават под този етикет по-скъпо продуктите си?
5. Много е странно, че може да срещнете и БИО кашкавал и сирене. Аз мисля, че най-био е кашкавала и сиренето, което може да купите от село. Той се води и ЕКО, но цената му е поне с 50% по-ниска от тази в магазините. От къде идва тази разлика? Разбира се отново в безкрайните реклами, които ви убеждават колко е полезен и качествен този продукт.
6. Ще срещнете и БИО хляб, гризини и всякакви други неща правени със забележете БИО пълнозърнесто брашно! И това само защото има закон, че ако искате да произвеждате например БИО брашно вашите земи не трябва да са в близост до пътища, по които минават автомобили и така нататък. Тяхното събиране явно също става с машини, които не изкарват вредни газове. Това, само че е много нищожен процент замърсяване, което може да повлияе на продукта. Толкова нищожен, че ако се смеси с цялото количество продукт, който не е имал продължителен досег с такива газове неговата вредност ще е почти нула и организма със сигурност ще може да преработи правилно и без вреда брашното. А какво правим с "вредните" дъждове или пък вредния въздух, докаран от ветровете? Производителите на тези храни описват ли някъде това нещо и взима ли се предвид? Явно не, щом цената продължава да бъде толкова висока.
7. Няма как да не видите освен БИО шоколад и БИО мед. Разсъжденията са подобни като тези при шоколада. Пчеличките си ходят където си искат и така или иначе кошерите са разположени по селата и закънтени места, обградени с много растителност и дървета. Явно всичкия мед е БИО, но само ако получите разрешение да залепите етикет, на който да пише това цената му ще е двойна.
8. Видях по магазина и БИО шипков мармалад, отново на една българска фирма. Цената му беше с около 30-40% по-висока от друг такъв продукт, но на друга фирма, чийто продукт, само че не се водеше БИО. Когато сравних продуктите бяха абсолютно едни и същи! А вкуса: почти нямаше разлика!!
9. Продукта може да се води и полезен, само защото няма Е-та и консерванти. А знаете ли вече колко такива продукти се продават по магазините, но на тях не пише БИО. Четете внимателно етикетите и ще се изненадате как все повече производители произвеждат без вредни съставки продуктите си, но не злоупотребяват с това и не продават на двойни цени.
Изводи: Внимавайте с тази БИО храна, защото цените са неправомерно толкова високи, а в повечето случаи храната не е по-полезна от останалата. Освен това още по-полезна и здравословна храна, но не с такива високи цени може да си купите от село и дори на някои пазари, където излиза продукция именно от там. А това, което не може да се произведе на село, както виждате в повечето случаи не е по-био от останалите продукти.
За съжаление в 21 век все повече хора пропушват цигари, а мерките, които се взимат за спиране им нямат абсолютно никакъв ефект. Бяха взети, откакто България е в Европейския съюз следните мерки:
1. Неколкократно покачване цената на цигарите
2. Върху всяка кутия има жестоки картинки на вредите от цигарите и се показват какви ли не гадости
3. Местата за продаване са строго обособени
4. НЕ се продават на лица под 18 години
5. Обособени места за пушене по заведенията
6. Винаги ще намерите надпис: Тютюнопушенето е вредно за вас и за другите около вас
Надписа от точка 6 е абсолютно верен, а най-тъжното е, че всичко знаем това, но малцина се съобразяват с това правило.
Мислил съм си не един път защо хората пропушват. Кое ги кара да се обърнат към тези скъпи, вредни и ненужни цигари? За съжаление пропушването става в тийнейджърска възраст и все повече тинейджъри пропушват. Мисля си, че вече над 50% от децата над 14 годишна възраст пушат, а вече над 16 годишна числото може и да е 60-70%. Това лесно може да се провери ако питате няколко тийнейджъра колко техни съученици пушат. Правил съм го не един път и бройката е над половината от класа!!!
Да, половината клас на 14-15 годишна възраст пушат, та дори и да не е редовно. Което значи, че трябва да се обърне внимание на причините за пропушването точно за детската възраст, защото тогава пропушват хората.
Явно е, че всички мерки, които се взимат въобще не помагат. Цените на цигарите не могат да откажат дори и децата, които не разполагат с много пари. Кои са главните причини според мен за пропушването:
1. Главната причина да пропушват децата това е така наречената "гъзария". Което значи, че трябва да се обърне повече внимание над това социално взаимодействие, когато няколко деца са в компания да пропушват, просто защото така изглеждат по-готини. Ако трябва пък да сме честни, когато видите например по филми или снимки някои с цигара в уста изглежда наистина готино. Цигарата е нещо като допълнителен атрибут, украса към сексапила на човека и явно наистина го прави да изглежда готин. Това хич не е малка причина да се посяга към тях, особено ако се вземе предвид, че е важно как изглеждаш.
2. Втората е подражаването. Да, това го имаме всички заложено в ДНК-то ни да се опитваме да приличаме на някого. За съжаление при децата е най-силно изразено. Хора, които гледат деца не могат да не са забелязали още, когато са невръстни и вече са проговорили как си играят, когато са сами. Те възпроизвеждат точно разговори на родителите си, независимо дали се карат или не, подражават и на всеки, който им е направил впечатление в детската градина и на улицата. Е, това се случва и с цигарите. Ако родителите пушат, по филмите пушат, техни връстници дори вече са пропушили е ясно, какво следва.
3. Проблеми при социализирането. Има деца, които има сериозни проблеми да се приобщят към дадена компания или пък, когато искат да свалят някое гадже. Е, цигарите отново са пътя към "успеха". Ако пушат те изглеждат като другите, не изглеждат като задръстеняци и дори могат да изпъкнат в очите на околните. Странно, но явно работи това нещо, от което мога да направя изводи, че психолозите трябва да обърнат повече внимание на това. Родителите също!
За съжаление не се правят адекватни действия от страна на държавата. Явно е, че тези мерки до тук просто не работят. Не съм сигурен дори, че ако се вдигнат цените на цигарите двойно или тройно дали имало някакъв ефект. Най-вероятно не. Проблемът е много по-голям и той трябва да се решава глобално. Това трябва да се превърне в главна политика на държавата, защото масово хората пушат.
Не може да си представите колко проблеми и пари може да спестите, просто като използвате търсачката Google. Може да я използвате за всичко, но, когато нещата опрат до плащане или дори до някоя ваша морална дилема е задължително да я използвате. Отнема минута, за да направите първоначалното проучване, което може да ви спаси от бъдещи сериозни проблеми.
Често хората се лъжат, когато искат да си купят нещо, например. Лъжат се и когато правят сделки за земята си, продават или купуват недвижимо имущество или пращат децата си някъде. Говорим за сериозни случаи, които наистина може да избегнете.
Кое, само че е първото нещо, което трябва да направите в себе си, преди да предприемете каквото и да е? Това СЪМНЕНИЕТО! Съмнявайте се постоянно, защото това ще ви накара да проверявате всеки път, когато предприемате някакви действия. НИКОГА не действайте на сляпо!
Ето моите съвети, които да използвате благодарение на www.google.bg
1. Искате да изкарате пари и виждате обява как ако сте красиви и артистични може да изкарате пари като модел. Това е реален случай, разследван в Господари на ефира. Странно колко хиляди хора в България се лъжат, а има тонове информация в интернет. Жертвите дори си признават, че е трябвало да проучат, преди да се впуснат в приключението. А то е много просто: изпращате ваши снимки, а след това идват на адреса ви разни "документи" и всеки път плащате и плащате. След няколко плащания разбирате, че сте се излъгали. А как можеше да бъде предотвратено това? Много просто, ако преди да се впуснете в това начинание бяхте написали в Google "агенция търси модели". Дори да не добавите думата "измама" ще ви се покажат стотици резултати за измама и ще успеете да видите точно вашата фирма, която ви предлага пари.
2. Още един много по-сериозен случай. Агенция търси млади модели за филми и снимки. Бихте ли пуснали детето си, преди да проверите информацията в интернет? Сигурно ще кажете НЕ, но повечето хора пускат с неохота децата си и после страдат от това. Отново може да проверите чрез Google за агенцията, а думите, които трябва да напишете са точно тези, които сте срещнали в рекламата в интернет. Ако някой се е опарил от това, повярвайте ми, ще има тонове информация, от която да почерпите и да си направите изводите.
3. И сега нещо по-просто. Искате да си купите точно определен модел телефон, но се чудите дали да е той или друга марка. Много просто, отивате в Google и търсите за "Huawei Honor 10 2018 мнения". Така, числото 10 е модела на телефона Honor 10, числото 2018 е, че искате информация за най-новия модел, а най-важната ключова дума "мнения" е това, което наистина ви трябва. Вие искате мнения, ревюта, статии дори за този телефон, за да може да направите своя избор. За популярните стоки това работи на 100%.
4. Искате да продадете колата си, но никога не сте го правили и не знаете какво къде да правите. И тук може да се излъжете, особено ако човека, който иска да я купи е недобронамерен. Имате два основни проблема: не знаете какви документи и пререгистрации ви трябват и не знаете подводните камъни, които може да бъдат заложени при покупката. Което значи, че трябва да направите минимум две търсения. Ето моите предложения:
"документи при продаване на автомобил"
"рискове, когато продаваме автомобил"
Така, дори и да не са точните фрази, Google ще ви покаже най-отдолу подобни търсения, върху които също може да щракнете и да четете. Това се отнася дори и при покупка на автомобил втора ръка. Търсите по същия ефективен начин.
5. Кандидатствате за работа, но не знаете дали фирмата е коректна. Ако фирмата не е била коректна с работниците си, дори да не е много голяма е много вероятно да има оплаквания от нея. Ако пък е голяма фирма със сигурност ще намерите много информация за практиките, които извършва. Нека дам пример с възможни търсения, които трябва да направите в Google:
"заплащане в хранителни вериги Идея проблем". Измислената фирма "Идея" в случая е фирмата, която искате да проверите, а важната ключова дума е "заплащане" и "проблем". Google много добре ще ви разбере в случая. Ето ви предложение и за друго търсене"
"заплати в хранителни вериги Идея". Явно ви интересува всичко за заплатите и най-вече какви са точно. Все някой ще е казал в някой форум точно какви са заплатите и дали се изплащат редовно.

Странно, в 21 век все още има хора, които не пазаруват онлайн, защото ги е страх да не бъдат излъгани. Това е най-общо тяхното оправдание. Особено, ако трябва да платят стоката онлайн и да чакат да я получат. Тук ще разясня рисковете и по-скоро тяхната липса ако внимавате добре, когато пазарувате.
Не е рядкост, наистина хора да бъдат излъгани, когато пазаруват онлайн. Не само с парите си, а и въобще. Какви могат да бъдат евентуално случаите, в които да останете недоволни, когато купувате нещо от сайт:
1. Плащате, но не получавате нищо
Това в днешно време е почти невъзможно и много зависи за какво плащате. Ако плащате за стока шанса наистина е много малък. Първо, защото ако купувате нещо най-вероятно ще е от популярен онлайн магазин и второ сайта ще е български. А най-важното нещо е, че парите могат да бъдат проследени. И дори да са отишли на някоя частна сметка, вие по законен начин може да си ги изисквате обратно, ако не сте получили в замяна нищо!
2. Плащате, но не получавате това, което сте очаквали
Това е по-вероятен сценарий, но понеже сме държава от ЕС имате право в едноседмичен срок да върнете стоката и парите ви да бъдат възстановени на 100%. Проблемът идва ако пазарувате от небългарски онлайн магазин. Защо? Защото разправията по връщането на стоката може да ви отнеме време и пари и да се откажете. Може би някои малки онлайн магазини точно на това разчитат. Биха ви върнали парите, но ще ви бавят, освен, че и самите вие ще се забавите. Има разбира се и вариант да получите стока, която няма почти нищо общо с избраната и никога да не ви върнат парите обратно, но този сценарий си остава малко вероятен.
3. Плащате за услуга
Тук вече измамите са много повече. Независимо, че също има правила за държавите от ЕС, когато пазарувате например софтуер или разни придобивки в онлайн игри парите се връщат по трудно, а връзката със съответните търговци става по-бавна. Освен това, вие може и да не разберете, когато купувате нещо подобно и всеки месец да ви се теглят пари от картата. Тук вече наистина трябва да внимавате върху какво щракате по телефона си или на компютъра.
Най-големите рискове, когато пазарувате онлайн
1. Ако магазина е направен с цел да ви обере парите това е много лошо за вас, защото въвеждате данни от картата си, които наистина могат да бъдат използвани от недбронамерени търговци. На картата има един дълъг код, който въвеждате обикновено и един трицифрен. Точно този трицифрения код не е добре да го знае всеки. Дори и някой познат да знае тези данни може да пазарува с вашата карта необезпокоявани от никой.
2. Знаете за точка 1, но не сте прочели всички условия от сайта. Така може да платите например за абонамент или да платите с едно кликване за услуга, която струва много пари, а вие не искате да ги давате. За съжаление има такива магазини, които разчитат на това, да не гледате добре, когато си кликате натам-насам.
Съвети при пазаруване онлайн:
1. Пазарувайте само от известни онлайн магазини. Ще разберете, че са такива по следните параметри:
- рекламират ги много по сайтовете и дори по телевизията
- сравнително стари са, не са създадени преди месец-два, а са вече на години
- известни са на широката публикува - може да проверите това в Гуугъл като напишете например "Фирма Златна есен мнения". Е, ще разберете бързо какви са мненията за фирма Златна есен. Ако пък няма никакви мнения за тази фирма, значи е сравнително нова и не се пазарува масово от нея
2. Не забравяйте, че може да платите онлайн, но и при получаване на стоката. Няма допълнително оскъпяване! Така че, ако ви е страх да въведете своите данни от картата, може да платите в брой.
3. Вече доста сайтове в България позволяват плащане и през ePay.bg. Ако нямате акаунт там, може да си направите бързо и през банкомат един вид да свържете картата си. Има подробно описание на български, лесно е. Когато свържете картата си през ePay.bg може да превеждате пари на сметката си в ePay, което значи, че може да плащате през тях. Това на свой ред значи, че, когато направите плащането никой няма да види вашите данни от банковата ви карта и не само: плащането минава през сайта на ePay, което е още една защита! Това ще разберете, когато горе в полето за въвеждане на домейна видите изписано epay.bg/....
Запомнете следните неща:
1. Дори да платите неволно за нещо ако магазина е законен може да си изисквате парите обратно
2. Дори и да ви донесат стоката ако е поръчана онлайн може да я върнете ако не е разопакована (зависи и от опаковката) и да ви възстановят 100% от парите
3. Ако се опитат да ви преметнат с плащането на карта запомнете, че банките са на ваша страна. Те хич не обичат мошеници, които източват карти или мамят по някакъв начин. Ще използват цялата си власт и мощ, за да ви помогнат и да решат бързо проблема, особено ако не сте виновни.
Възможно ли е ние хората да сме бъг във Вселената, да не сме предвидени въобще, а по някакъв случаен начин да сме създадени и еволюирали?
Истината е, че до този момент все още не е намерен разумен живот извън нашата планета. Дори с толкова претърсвания на най-близката планета, на която някога е възможно да е имало вода и атмосфера, а именно Марс не са открити все още никакви преки или косвени доказателства, че е имало разум там. Наченки на разум не се откриват и на далечни планети извън нашата Слънчева система, а само и то може би наченки на вода, атмосфера и подобни, които уж могат да спомогнат за създаването и развитието на разумен живот.
Но нека да погледнем по-отблизо живота на хората и какво точно правим всички ние. Ако погледнем земята от космоса, например от някоя станция в орбита ще видим много космически боклук. Това са стари вече станции, които не работят и не могат да се приземят все още, а си летят в орбита. Ако погледнем пък земята по-отблизо ще видим замърсена и доста променена природа. Всичко това е неестествено, защото е против самата природа и дори против самите нас. Създаваме необичайни ситуации, които не са замислени и могат да доведат до сериозни последици в бъдещето.
Сравним ли нашата планета с друга, ще видим вече коренни разлики. Дори ако сравним земята сега и преди милиони години ще видим също сериозни разлики. Излиза, че нашето присъствие тук е доста необичайно и не е в унисон с природата. Дейността ни става толкова глобална, че заплашваме съществуването и на самия космос. За сега с безобидното замърсяване в околоземната орбита и присъствието ни и отново замърсяването на Марс.
Ако разгледаме Вселената като една тръба, в която има милиарди планети, нашата би се отличила доста от другите и то не, че има атмосфера, вода и т.н. Отличава я именно това, че се опитва да се самоунищожи, но не по физическите закони, когато една планета след милиарди години изстива или пък се превръща в червено, зелено и т.н. джудже и експлоадира, а че се случват несвойствени за самата планета неща. Все едно ние хората сме нежелани микроби, които са я заразили и тя се мъчи. И сега, ако се върнем на идеята, че Вселената изглежда например като една тръба, нека да сравним тази тръба с една стъклена тръба, която би създала един стъклар. Какво прави той, когато иска да я направи дълга. Ми вкарва въздух и върти пръта, за да може стъклото да се увеличава и увеличава. Това, което трябва да постигне той е гладка и равномерна повърхност, за да запази естетиката на това, което иска да създаде. Да, но ако няма опит (или по някакви други причини) в тръбата могат да се появят шупли. Това са струпвания не мехурчета, които отслабват самата структура, освен, че изглежда и грозно. И въпросът ми е: дали Земята не е точно една такава шупла в тази огромна Вселена-тръба, нещо, което не е предвидено, но по някаква причина се е появила?
Възможно ли е да сме нещо като бъг, нежелан бъг, който създава проблеми и прави Вселената да изглежда именно като стъклената тръба с тази шупла, която я прави грозна и чуплива?