Регистрация

Най-нови статии

Домата е сезонен плод, които повечето наричат зеленчук. И нямам нищо против така да се нарича. Не е сладък, вкусът е леко кисел, така че е логично.
Наричам домата слънчев плод, защото благодарение на слънчевите лъчи вкуса му е толкова особен и предпочитан. Ако домата се отглежда в оранжерия вкуса му определено не е същия, когато лъчите не попадат пряко върху него. Именно по тази причина има толкова витамини и полезни съставки в него. Ако ядете редовно домати през лятото, но, такива от село и расли при естествени условия се зареждате за цялата зима с букет от полезни съставки.
През летните слънчеви дни, когато доматите вече узреят моят съвет е почти всеки ден да ги консумирате, за още повече здраве и енергия през зимните студени дни. Предлагам ви няколко супер вкусни салати с домати
1. Шопска салата
На всички ни е позната най-популярната в България салата. Прави с нарязани домати, краставици, лук и рендосано сирене. Да не забравим и малко зехтин.
2. Домати с риба тон
Тази салата наистина ще ви наяде и освен многото витамини, които ще получите, ще си набавите и така важните Омега мастни киселини. Прави се с нарязани домати, маслини, лук и риба тон. Накрая слагате зехтин и разбира се бучка сирене. За любителите на лютото се консумира и с люти чушки.

3. Домати с авокадо
Простичка, но също много полезна салата. Нарязвате домати, авокадо и лук, а също така слагате и маслини. Няма защо да споменавам и тук, че бучка сирене прави салатата завършена.

4. Доматен сос с печена чушка
Така, ако изключим това, че имаме пържене, всичко на това ястие, което не е точно салата е прекрасно. Това си е класическа българска рецепта и се прави много лесно: нарязвате на ситно домати и ги запържвате в тиган. Стоят на огъня, докато соса се сгъсти. Отделно опичате чушки и ги обелвате. Слагат се в доматения сос, когато стане готов. Бучка сирене и вкусен хляб правят тази лятна манджа незаменима!

Моят съвет е да ползвате български домати от село. Нашият климат е страхотен, слънчевите дни са достатъчно в годината и домата расте здрав и вкусен. Няма по-добър домат от българския, така че уважавайте българското производство. Гледайте, само че доматите да не са оранжерийни, макар че в краен случай и такива може да ползвате.


Конкуренцията сред хранителните магазини е толкова жестока и безмилостна, че всеки магазин е принуден да измисля нови и нови хитрости, само и само да купувате и купувате. Практиките са талкова много, че голяма част от тях дори не осъзнавате, че се случват пред очите ви, нищо, че виждате нещо съвсем различно. Мениджърите на големите хранителни магазини са големи психолози, а най-вероятно са изчели тонове информация "Как да продаваме всичко и на всеки". Ще ви разкрия част от тези номера и когато отидете в магазина би трябвало да ги забележите.
1. Застояла стока.
Какво мислите, че става със стоката, която не се купува. Например замразени или охладени пилета. Много просто, отиват в топлата витрина под формата на Пиле с ориз, Пиле по китайски и др. Как може да забележите това? Когато някое ястие не присъства редовно си има причина за това. Ако не е в "менюто" им, значи нещо ги е принудило да го добавят.
2. Дълбоко замразена стока
Стари, но изпечен номер. Месо, на няколко години дори, което е стояло замразено се опитват да го продадат. Ако видите промоция на месо, много месо и на много ниска цена много е вероятно да е било дълбоко замразено и сега да ви го пробутват. Ще разберете това и от вкуса му, но вече ще е късно.
3. Промоции
Промоциите в магазините са част от живота на всеки човек, вече. Няма и ден, в който да няма някакви промоции. Но какво интересно нещо забелязах на промоция на енергийната напитка Хел. Изнесоха специален щанд и бяха наредили много такива кенчета за по 79 стотинки. След няколко дена решавам да си взема от този щанд и хоп, цената вече е старата - 99 стотинки. Е, сигурно и други биха си взели, защото си мислят, че е все още намалена цената.
Другата причина да е намалена дадена стока ви е кристално ясна или поне се надявам да е така. Стока, чийто срок на годност изтича веднага се обявява на промоция. Не един път съм забелязвал това. Все пак, чета етикетите добре.
4. Подредба
Това е най-важната част на всеки магазин. Няма как да не сте забелязали, че в началото са плодовете и зеленчуците, после млеката, хляба и така нататък. Тази подредба хич не е случайна. Купуваме продуктите от първа необходимост и сме готови добре да напълним количките с тях. Разбира се, че ще са още на входа. Алкохола, газираните напитки и по-скъпите стоки са по-назад. Те не са от първа необходимост и до тях ще спрат хората, които имат повече пари да си купят от тях.
В подредбата се включват и други механизми. На най-удобните рафтове, на тези, които не ви карат да се навеждате са стоките, които искат да ви пробутат. И не само. Това са стоките, чийто производители плащат добри суми, за да стоят там, защото най-много се посяга на тези рафтове. Отново магазина печели от това.
5. Цени
Всяка цена е мислена много добре. Няма да намерите кръгла цена, например вафла за 1 лев. Ще е 0.99 лева. И така за всички останали стоки. Също така, когато цените не са кръгли и се вдигат постоянно по-трудно ще забележите промяната. Ще ви трябва време, за да асимилирате, че живота ви вече е поскъпнал например с 10%.
6. Стоките около касата
Няма да намерите каса, около която да не са отрупани всякакви сладки неща, дъвки и дори презервативи. Целта е ясна: докато сте напълнили количката с какви ли не глупости, ще може да си позволите и още някоя за левче.
7. Предлагане на касите
Освен, че касите са отрупани с още боклуци, които въобще не ви трябват, но бихте си купили, на касата милата продавачка ще ви предложи още него на промоция, понякога две неща, а дори с билетчетата от лотарията достигат и три неща.
Времето на комунизма е заклеймено от мнозина и липсата на "демокрация" и свободи кара много хора в днешно време да мразят всичко свързано по времето преди 1989-та година. Но има и такива, които все още изпитват носталгия по отминалите времена и дори желаят да се върнат. Като всяка епоха и комунизма си имаше своите предимства и недостатъци.
Предимства
1. Пълна заетост - нямаше безработни. На всеки му се намираше някаква работа, кой според образованието, кой според възможностите си
2. Отлично образование - образователната програма по времето на комунизма работеше перфектно. При липса на компютри и интернет, учебниците, книгите и високообразованите учители бяха достатъчни, за да се образова и младото поколение.
3. Ниска престъпност - престъпност имаше, но най-вече дребна и се наказваше сурово. Ако откраднеш портмоне и те хванат можеше да изядеш бой в милицията (тогавашната полиция). Това, явно вършеше работа.
4. Средна класа - фактически класата беше почти само една, това е и идеята на комунизма и социализма. Рядко имаше богати, а трудно можеше да отличиш и много бедните. Обикновено бедните бяха ромите, които не искаха да работят в комунистическо време.
5. Чиста храна - нямаше Е-та, консерванти, оцветители, подобрители, а ако имаше такива бяха напълно естествени. Храната беше вкусна и евтина.
6. Ред и дисциплина - в училище, на работа и по улиците имаше дисциплина. Рядко някой си позволяваше да прави каквото си поиска.
7. Производство - по времето на комунизма България разполагаше с реално производство на машини, торове и т.н. Хиляди заводи работеха за страната и за износ, дори. В много отрасли България беше на първите места по произвоство в света!
8. Развито животновъдство и растениевъдство - това, което сега наричаме БИО, ЕКО и така нататък беше норма и нещо съвсем естествено. И не само, отглеждането на животни беше стотици пъти повече, отколкото сега, а земите не пустееха и се отглеждаха всякакви култури.
9. БДС - има хора, които в днешно време, дори не са чували за Български държавен стандарт. Вкуса на сиренето, кашкавала, салама, лютеницата, киселото мляко бяха по този стандарт и всеки път бяха с един и същи превъзходен вкус.
10. Развито здравеопазване - във всеки град имаше по една голяма болница, а в някои дори се строяха нови, които и до ден днешен могат да се видят недостроени, защото са хванали точно периода, когато комунизма е паднал. Във всяко село пък имаше медицински пункт със зъболекарски стол, лекар и мед. сестра. Медицинските услуги не само бяха безплатни, но и качествени. Случаи, да бъде оставен човек да умре пред болницата или да не бъде приет просто нямаше!
11. Банки - имаше само една банка: Българска народна банка. Ако и това не е предимство, липсата на банки, не знам какво може да е!
12. Население - населението на България беше около 9 милиона по времето на комунизма. Сега, по последни данни вече сме под 7 милиона!
Недостатъци
1. Липса на демокрация - определението за днешната демокрация просто липсваше по времето на комунизма.
2. Свобода на словото - свободното изразяване на всякакво мнение не се толерираше и се наказваше дори. По вестниците се пишеше само това, което е изгодно на тези, които бяха на власт. Разказването на политически вицове пък можеше да ви докара проблеми с властта.
3. Разнообразие - не знам дали това е недостатък, но все пак: в магазините нямаше това разнообразие на продукти, както сега. Дори марките автомобили бяха няколко и така във всичко останало.
4. Пътувания - не само, че не можеше да пътуваш във всяка държава, но и в България не можеше да се ходи навсякъде. Особено на места, близо до граници или военни поделения.
5. Ограничен пазар - България пазаруваше само с държави от СИВ и по-рядко с други държави. Пазара не беше свободен, както сега.
6. Частна дейност - фирмите и всякакви сдружения със стопанска цел бяха забранени. Имаше някакви частници, но бяха много ограничени и хора приятели на властта. Почти всички магазини бяха държавни.
7. Дефицит на стоки - за съжаление почти всичко беше дефицитно, дори и храната. Хората се редяха за хляб почти всеки ден, а продуктите от първа необходимост често свършваха за деня. Така беше и с придобиването на автомобили, телевизори и т.н.
8. Съдебна система - и това не знам дали е недостатък, но съда беше държавен, както и сега, но да си наемеш адвокати и да се защитаваш, не беше много възможно. Адвокатите бяха също на държавна служба. Съда вършеше най-вече работи при спорове между обикновените хора, за земи, сбивания и т.н. Ако съденето е между държавата и обикновен човек, ясно е кой печелеше.
9. Частна собственост - придобиването на нови земи, апартаменти и вили беше много по-трудно, отколкото сега.
Котките имат една особеност - завират се във всички възможни дупки и лягат на всички възможни места, на които може да се легне. Тази тяхна особеност ги прави забавни, сладки и уникални. Предлагам ви компилация от снимки на такива забавни котки.Ще ви разкажа моята история за среща с нещо свръхестествено, което имам всичките причини да нареча в духове. Историята ще я предам такава, каквото е била, без допълнителен драматизъм.
Действието се развива в неработеща ферма до едно село, което умишлено няма да спомена в разказа си. Фермата се простира на площ няколко декара, ако добре съм преценил площта и освен нормалните дървени постройки има и къща с 4 стаи, в която именно стават странните случки.
Бяхме 5 човека, които трябваше да пренощуваме в къщата. От входната врата се влиза в коридор, от който вляво има врати за две стаи, а вдясно също за две стаи. Отсреща е банята и тоалетната. Късно вечер влизам в коридора и се насочвам към стаята вляво, втората подред врата, за да взема нещо от там. Моята стая е първата врата вдясно. Бях вътре няколко секунди, когато след, като трябваше да мина през коридора видях на земята пакет от сандвичи (бяхме наредили около 15 пакета със сандвичи, като във всеки пакет имаше по 5-6 сандвичи. Трябваха ни за следващия ден, понеже щяха да идват много хора). Това много ме учуди, защото, когато минавах преди малко от там на земята нямаше нищо. Казах си "сигурно е паднал" и го поставих върху другите пакети на шкафчето в коридора. Много добре си спомням, че ги натъпках хубаво, за да не падне пак някой пакет. Влязох в стаята си, седнах на леглото и след малко чух характерния шум от тупкане на земята. Предположих веднага, че е пакет със сандвичи. Но още преди да изляза вече се зароди зрънцето със съмнение, че нещо не е наред. Тупкането беше, все едно някой ядосано го е бутнал или хвърлил пакета. Вдигнах го и се прибрах в стаята.
До сутринта нямаше никакви проблеми, но най-интересната случка стана през деня. Понеже хората, които идваха бяха една част непознати не смеехме да оставим къщата незаключена и специално заключихме вратата - стара дървена врата. Групата от хора дойдоха, но имаше вече желаещи да ходят до тоалетната. Оказа се, че не могат да влязат, дори, когато вече отключихме. Лично отидох да проверя какво става и нещо беше запречило вратата. Установихме, че е най-вероятно една маса, която си стоеше до този момент необезпокоявана точно до вратата вдясно. Предложих на колегата да вдигне вратата от пантите вляво и да се опита да се промуши, за да влезе. И наистина успя, нищо че трудно стана. Когато влезе вътре специално го попитах, масата беше ли пред вратата. Той много учудено каза, че е била точно пред вратата. Попитах го "А нещо повредено по нея има ли, за да се озове там", например строшен крак на масата или нещо друго. Той каза, че нищо такова няма. Била е просто преместена. Когато освободи масата и аз веднага влязох проверих всичките прозорци дали са затворени. Бяха затворени. Няма как през тях някой да се е вмъкнал, защото бяха пластмасова дограма и се затваряха плътно. Фактически в къщата нямаше как някой да се промъкне, да премести масата и да излезе. Също така, нямаше причина някой да прави това, щеше да бъде забелязан и да си има сериозни проблеми, най-вероятно. Но така или иначе физически няма как да стане това.
По някое време по-късно споделих на групата моите подозрения, че това може да е дело на духове. Е, някои се смяха, но разказаха пикантни истории. Например, на външната стена на къщата е имало портрет на бившите собственици на къщата, които отдавна са починали. В един слънчев ден единият от групата си е играл с арбалет и е целил натам-насам. Случайно улучва портрета и той се чупи. От тази вечер започват да стават странни неща. Самия той се оплака, че още същата вечер върху него без малко да падне полюлей от една от стаите.
Това е най-общо историята ми. Ще оставя на вас да направите изводите.
Когато става въпрос за обувки вече няма смисъл да ходите по моловете или магазините, въобще. Вече има няколко доказани и добри онлайн магазини, които имат голямо разнообразие, стоките са оригинални и с много добра цена. Кои са те:
1. СпортДепот
https://www.sportdepot.bg/bg
Предлага не само обувки, а и почти всичко за спорта. Имат развита мрежа от магазини, но предлагат стоките си и онлайн. Доказани са на пазара, а когато има промоции определено намаленията са добри
2. ИзкупиМЕ
http://izkupi.me
Когато започнаха като онлайн магазин предлагаха само обувки, сега вече имат и дрехи в магазина си. Но най-интересни са им обувките. Всичките са с намаление и съответно оригинални. Коректни и точни в доставките! Работят само онлайн.
3. ОбувкиБГ
https://www.obuvki.bg/
Изцяло специализиран сайт за обувки. Имат голямо разнообразие и съответно добри промиции. Работят само онлайн.
4. МайМолБГ
https://sports.mymall.bg/
Предлагат много спортни стоки освен обувки. Свеж и лесен за навигация дизайн сайта си заслужава вниманието. И те имат промоции, които си заслужава да се видят. Работят само онлайн.
5. Шопсектор
https://www.shopsector.com/
Голямо предлагане и интуитивно търсене на обувки. Може да търсите по номера, марка и така нататък. Промоциите им са много добри. Работят само онлайн.
6. БутикАрена
https://www.iarena.bg
Най-големият български склад за дамски обувки. Навигацията в сайта е улеснена, намирате бързо това, което ви трябва и може да намерите всеки желан номер обувка.
В последната година приложенията за телефони много се изхитриха да взимат пари за какво ли не. Схемата е много проста и за голямо нещастие на всички нас работи добре в тяхна полза. Разчитат на някои психологически трикове и на недоглеждане от страна на потребителите. Нека разгледаме техните методи да ви обират парите:
1. Виждате реклама в Инстаграм или Фейсбук на приложение за обработка на снимки, което изглежда чудесно. Отивате в магазина на телефона си и го инсталирате. Приложението, само че е ПЛАТЕНО, но ви позволява 7 дневна пробна версия. Няма други възможности! Или я пробвате 7 дни безплатно или просто се махате от приложението. Но понеже ви е интересно и натискате на бутона за пробния период. До тук добре, но след тези 7 дни автоматично започва да ви тегли от картата пари, АКО специално не спрете тази опция. Разбира се, вие забравяте и след 7 дни всеки месец ви се точат пари от картата. Сумите достигат от 5-6 лева до няколко десетки лева на месец!!!
Съвет: инсталирате ли такова приложение и видите тези условия по най-бързия начин го деинсталирайте. НЕ ползвайте ПРОБНАТА версия за нищо не света!
2. Следващият номер, който правят приложенията е следният: инсталирате си го, всичко е безплатно уж в него, но ако искате нещо допълнително минавате отново през пробната (trial) версия и ако специално не спрете тази опция започва отново всеки месец да дърпа от картата ви пари. Това също е хитър начин, защото усещайки, че все пак приложението е безплатно и може да го ползвате в един момент то може да стане платено. Отново съвета на точка 1 - не се съгласявайте с никакви пробни версии!
3. Има и приложения, особено отново за обработка на снимки и подобни, които искат огромни месечни или годишни абонаменти, достигайки над 100 лева. Едно съгласяване на годишен абонамент и картата ви може да олекне със 100-200 лева веднага! Тези приложения пък разчитат не на това да забравите да си подновите абонамента, а просто да се съгласите с техния абонамент, който е доста скъп.
Какви са причините, само че потребителите да се лъжат. Няколко са:
1. Интерес и любопитство
Искате да опитате приложението, защото ви е интересно как работи, но съответно след това забравяте да се откажете от услугата им
2. Недоглеждане
Много добре разбирате за какво става въпрос, но сте разсеяни и не сте прочели добре условията. Понякога едно-две щраквания са достатъчни, за да се съгласите с непочтените им условия
3. Незнание на езика
Може би това е най-често срещания проблем. Много хора не знаят английски и не осъзнават дори какво правят. Обзалагам се, че производителите на такива приложения са взели и това предвид. Като се излъжат няколко хиляди човека, ето ти нова къща на Хавайте.
Какво да правите ако все пак се излъжете?
За щастие има решение на проблема. ПИШЕТЕ веднага на съпорта. За Андроид телефони линка е:
https://support.google.com/googleplay/answer/2479637
За Айфон телеони линка е:
https://support.apple.com/en-us/ht204084#problem
От тези линкове може да се свържете с хората, отговарящи за вашите оплаквания. Обезателно им пишете, че не сте знаели за това, че сте се абонирали и че НЕ сте ползвали услугата през това време. Връщат до 90-100% от сумата!
Проверете си от телефона дали не сте се абонирали за някое приложение. За Айфон например става от това меню на настройките:
https://support.apple.com/en-ca/ht202039
Ако сте се абонирали за някое приложение задължително го има като информация в Настройките! От там може и да спрете абонамента!
Дубровник не случайно е наричан “Перлата на Адриатика”. Градът ме заплени с каменните тесни улички, стръмните многобройни стъпала, старите сгради и многобройни китни кафенета, които те подканят да седнеш. Обграден е с високи каменни стени и представлява малък град - такъв е бил в древността. От там има и сцени от култовия сериал “Игра на тронове”. Ако искате да обиколите всяка уличка ще ви отнеме около час, но това ще е един приказен час, който никога няма да забравите. Представям ви снимки, в които да се потопите в този приказен малък свят.Коринфиския канал се намира в Гърция, дълъг е 6 километра и е широк - 25 метра. Съединява Егейско и Йонийско море. Плуването по него е страхотно изживяване, защото на места стените достигат 76 метра, които са естествени скали. Дълбочината пък достига 21 метра. Построен е през далечната 1893 година, а целия труд отнема 10 години. Канала е достатъчно популярен, като на година минават през него 15 000 кораба!

Българската кухня е една от най-добрите в света, поне за мен. Тя е хранителна, вкусна и здравословна. Благодарение на ясно изразените 4 сезона имаме много полезни зеленчуци, а все още кретащото животновъдство ни осигурява и хубаво месо, стига да пазаруваме от село. И все пак, дори и с най-обикновени продукти от магазина може да направим лесно и бързо страхотни манджи. Ето списъка на 10-те български ястия:
1. Пиле с ориз
Знаете го, в тава, запечен на фурна по класическата рецепта. Пилешкото месо са кълки, крилца и всичко останало разпределено в тавата. Най-хубавото е, че и самия ориз става много вкусен!
2. Пълнени чушки
Дали ще ги напълните с ориз, кайма или боб няма значение. И трите вида са невероятно вкусни. Ядем ги най-вече на Бъдни вечер, но не бих ги отказал по всяко време на годината
3. Боб с наденица
Кой не обича боб? Особено с мазна наденица, която разбира се трябва да е от месо. Знаете колко е вкусно с мек хляб да топите в чинията, а ако има и люти чушлета е божествено!
4. Свинско с картофи
Знаете рецептата, като задължително е да присъства и дафинов лист и черен пипер. А свинското месо така запечено с картофките е по-вкусно от всяка пържола.
5. Дробчета с лук
Много евтина и едновременно вкусна храна. Няма българин, който да не я оценява и да не си хапва при първа възможност. А лука пък придава невероятния аромат и привкус, който прави ястието толкова желано.
6. Леща
Изглежда просто, но хубавата леща направена със ситно нарязани доматки е нещо, което всеки е опитвал. Да не забравяме и малко чесън, къде без него.
7. Грах с месо
Тайната на грахта е, че се яде с кисело мляко. Докато е горещо и е в чинията си слагате по 1-2 лъжици кисело мляко. Ако не сте опитали, направете го още сега.
8. Мусака
Извинявам се, че я слагам на 8-мо място. Тя може да заеме и първите три места, но сега й дойде реда. Картофките смесени с кайма и чушки е ястието, което всеки уважаваш себе си българин обожава. Някои дори го боготворят.
9. Яйца по Панагюрски
Моля ви, не казвайте, че не сте опитвали. Това е много просто рецепта. Пържите яйца и после ги заливате с кисело мляко смесено с чесън. Е, да не забравим и запържения червен пипер в олио, който слагаме най-отгоре на цялото това изкуство!
10. Гювече
Може да бъде с най-различни съставки като месо, зеленчуци, сирене и отгоре яйце. Всеки българин е опитвал и знае колко вкусно може да бъде. Ако вътре има и една люта чушка и винце на масата, не ме търсете повече.
Откакто Фейсбук се появи на хоризонта лайковете станаха част от нашето ежедневие и нещо като критерий за оценяване на нашата работа и живот. Милиони снимки и постове се публикуват всеки ден в очакване на желания брой харесвания. Стоим пред телефона в очакване да се харесаме на приятелите. Лайковете се превърнаха в мания, която дълбоко ни завладя и не иска да ни пусне. Публикуваме вече само с едната цел да се харесаме, да получим дозата наркотик и с нови сили да продължим напред.
Искаше ми се виртуалния живот да може да се материализира и всички тези "потупвания по рамото" да се превърнат в нещо ценно и полезно за нас в реалния живот. За съжаление това не само не е така, а и има точно обратния ефект. Ще изброя всички особености и недостатъци на тази мода "лайк":
1. Броят лайкове е много, много относителен за това дали наистина вашият пост се харесва. Ако например имате 1000 приятели, няма как да имате много харесвания. Лайковете в повечето случаи са правопропорционални на хората, които ви следват или са към приятелите ви.
2. Колко ще се хареса вашият пост зависи и от социалните мрежи, които могат да решат да не го покажат на много хора. Да, това вече се случва и Фейсбук специално ограничава вече много постове. Особено ако имате страница и я развивате. Те искат да плащате за това!
3. Това, че снимка или пост не се харесват много, въобще не значи, че наистина не са полезни и интересни. Причините да имате много малко харесвания на някоя "готина" за вас снимка може да са най-различни. Например може да не сте хванали вълната, точно това вече да е изчерпано за потребителите или просто денят да е такъв, че хората да са заети. Сега, през лятото това се случва често. Или ако през лятото публикувате снимка на Първи сняг е ясно, че няма да събере харесвания. Публикувайте тази снимка, когато наистина завали сняг и вижте какво се случва.
4. Повечето лайкове са от "подмазване" на вашите приятели. Дори снимката ви да е много тъпа, те биха я харесали с надеждата да ги забележите и да им обърнете внимание. Това се случва твърде често. Тъжно, но факт!
5. Ако сте популярна личност е нормално мнението ви да има тежест, което значи, че каквото и да публикувате ще намерите бързо своите съмишленици и едновременно критици. И едните и другите водят до това вашият пост да става популярен, особено като се коментира. А това води до много харесвания!
6. В тона на точка 5 може да съберете много лайкове и на пост, който е предизвикателен и дори обиден. Защото колкото повече се коментира и разглежда, толкова повече се споделя или просто се показва на стените на другите хора. Тази популярност няма как да не намери хора, които подкрепят вашето мнение. Ако поста ви го видят 100 000 души, колкото и да е тъп ще събере хиляди лайкове!
7. Лайковете карат хората да публикуват не, защото ги кефи дадено нещо, а именно, за да съберат желаните харесвания и популярност. Това е добър подход, но с времето вие започвате да публикувате банални и не толкова интересни неща, защото имате инерцията на своите последователи, които винаги ви подкрепят. Така качеството на публикациите ви намалява, лайковете не толкова, а вие продължавате да си мислите, че сте голяма работа!
8. Всеки лайк е относителен. Може да е подкрепа, може да е истинско харесване или някакъв вид одобряване. 100 лайка не значи, че снимката ви е получила от 100 човека ефекта "УАУ".
9. Странно, но някои снимки се харесват повече от други като вид. Например снимки на залези, кучета и стари баби по селата могат да се харесат много повече от други. Най-много се харесват снимки, направени в точния момент - те могат да нямат абсолютно никаква фотографска стойност, но, заради това, че сте хванали нещо много интересно, което се е случило за 1 сек. кара хората да ви подкрепят. В този ред на мисли, това не значи, че ако публикувате снимка на природа, която е направена професионално и събере малко лайкове е по-малко готина. Но все пак няма да има много харесвания.
10. Понякога може с една обикновена снимка да се докоснете до сърцата на хиляди хора. Имаше преди време случаи на един тийнейджър, който беше написал на картон формат А2, че ако събере 100 000 лайка майка му ще спре да пуши. Е, какво мислихте, че стана. Той наистина събра 100 000 лайка, а майка му едва ли е спряла да пуши, заради това!
Извод: Ако някой харесва труда ви в интернет, въобще не значи, че ще ви хареса на живо. Запомнете това! За съжаление на някои тази популярност в интернет няма почти никакво влияние в реалния живот. В повечето случаи има и обратен ефект, но хората не искат да го разберат. Конкуренцията във Фейсбук и тази в живота са много различни и изискват съвсем различен подход. Ако някой ви потупа по рамото, когато сте навън въобще не значи, че наистина ви харесва и ви мисли доброто, а още по-малко, че би ви помогнал в дадена ситуация.
Правете разлика между виртуалния и реалния живот. Истината е, че тази популярност, която трупате в интернет е само виртуална и много трудно може да се материализира. Има хора, които изкарват пари от това, но те работят адски много, правят убийствено интересни неща и влагат в началото и пари. Те правят бизнес с реални, а не виртуални пари. Трохите остават за всички останали, които се опитват с евтини номера да направят скъпи неща.
Авокадото вече присъства масово във повечето хранителни магазини и цената му вече падна под 1 лев. Помня, когато се появи за първи път, че цената му варираше от 2 до 3 лева, но хората разбраха колко вкусна и полезна храна е, а когато има търсене се увеличава и предлагането, съответно цената намалява. Ще ви предложа три мои много прости рецепти с авокадо, които са хем много вкусни, хем супер здравословни:
1. Авокадо с риба Тон
1 консерва риба Тон
1 брой авокадо
100 грама маслини - зелени или черни по избор
половин глава червен или воден лук
В купа сипвате маслините, след това рибата Тон, нарязаното на кубчета авокадо и накрая нарязания на лентички лук. Ако консервата риба Тон не е в олио, а в собствен сос, добавете една лъжица зехтин.

2. Авокадо с варени яйца
4 сварени яйца
1 брой авокадо
100 грама маслини - кафяви или черни
щипка червен пипер
Яйцата се сваряват, аз лично ги обичам по-рохки, нарязват се на филии и се разстилат в чинията, добавя се авокадото нарязано на резени, след това маслините и накрая всичко се поръсва с червен пипер

3. Авокадо с домати и сирене
1 голям домат или 2 по-малки
1 брой авокадо
2 резена сирене - около 50 грама
50 грама маслини
половин малка глава червен лук
1 лъжица зехтин
Доматите и авокадото се нарязват на резени и се редят в чиния, след това се поставя сиренето, а отгоре маслините и лука. Всичко това се залива с 1 лъжица зехтин.

В днешния свят на жестока конкуренция промоциите са ежедневие, като много често вече има и намаление с 50% и повече на най-желаните продукти. Ако следите внимателно промоциите в интернет и по самите магазини може да спестявате половината от разходите си. Казано по друг начин, ако изкарвате 1000 лева на месец и 500 лева от тези пари харчите за храна и други продукти, то заплатата ви може да изглежда все едно е 1500 лева. Чистата сметка е, че ако успеете да спестите до 50%, то продукти за 1000 лева вие ще ги купувате за 500. Ето моите съвети за това, как да живеете по-изгодно:
1. Следете промоциите в брошурите на най-близките до вас магазини + тези от Метро, ако имате в града си този магазин. В интернет също има сайтове, в които се публикуват брошурите на всички вериги магазини и от тях също може да сравнявате
2. НИКОГА не купувайте импулсивно в магазин каквото и да е. Ако ви се яде много течен шоколад, но не е промоция просто не купувайте. Може да го заместите временно с толкова много също толкова вкусни продукти, че не си заслужава да плащате точно в този момент. Купете си бурканче течен шоколад, когато е на промоция.
3. Вярвате или не почти всички видове продукти минават през някаква промоция в рамките на месец. Трябва ви просто търпение и следене. Цените в промоция са добре оцветени, така че няма да губите много време, за да ги разгледате. А освен това всеки ден сме в магазина за по нещо.
4. Когато има някаква много изгодна промоция купувайте в по-големи количества. За най-важните и използвани стоки това е напълно оправдано. Запомнете: има промоции и много добри промоции. При последния вид просто КУПУВАЙТЕ.
5. Когато магазин пусне нещо в промоция, понякога го прави дори без печалба, но това е с една единствена цел: покрай промотирания продукт да купите и някой, който не е на промоция. Това ще се случи ако не спазвате точка 2. Не купувайте продукти, които не ви трябват и нямате наистина нужда в момента!
6. Може да се храните евтино без да готвите ако купувате и продукти от Топлата витрина на големите хипермаркети. Когато са на промоция наистина си заслужава - трудно ще постигнете подобна цена ако си готвите сами вкъщи.
7. Ако става въпрос за дрехи задължително купувайте от сезонните разпродажби. Много изгодни са промоциите дори от магазини като Зара, където намаленията достигат до 75%. Срещал съм често зимни якета за по 40 лева, намалени от 120-150 лева!
8. Същата е логиката и за някои техники, като отопляеми печки или пък продукти за лятото като палатки, пейки, надуваеми дюшеци и така нататък. При тях намаленията също са много високи и достигат до 70%. Заслужава си да се обзаведете за следващия сезон, ако имате пари в наличност. Дори и да нямате и да вземете заем от някой, пак ще сте на плюс!
9. Внимавайте с промоциите то брошурите, когато ги вземете от пощата. Ако днес са разнесени по пощите, това значи, че промоцията е от следващия ден, което значи, че ако отидете още същия ден продуктите няма да са на промоция. Лично аз съм се лъгал от това.
10. Трябва да знаете, че винаги, когато отидете в магазина има някаква добра промоция, от която може да се възползвате. Но вашата цел е да се възползвате в пълна сила и от най-добрите им промоции, за това бъдете винаги готови да напазарувате повече продукти.
Внимание: винаги проверявайте на касовата бележка дали промоцията е влязла в сила при плащането. Много често не се добавят тези продукти реално като промоция или се разменят бележките на самите стоки, които я описват. Това последното го правят най-вече клиенти, номер, който от време на време минава. Например два сходни продукта, които са един до друг и единия е на промоция те разменят етикетите и после на касата казват, че той е в промоция. Касиерката отива и вижда, че наистина е така, като просто не се заглежда по-добре в етикета и така клиента купува продукт на "промоция". Сигурно има и други причини да се случват тези несъответствия, за това, ПРОВЕРЯВАЙТЕ добре касовите си бележки. От тази проверка също се спестява :)
Това е историята на 22-годишната Лора Микетич, която иронично нарича себе си "Железния гигант". И има защо, понеже преди своята трансформация тя тежи 140 килограма. Когато достига тази тежест Лора взима съдбоносното решение да отслабне. Преди твърдо да реши да се промени тя все пак е опитвала няколко пъти, но винаги без успех. Няма смисъл дори да споменаваме колко здравословни проблеми е имала, докато е била дебела.
Лора Микетич започва да чете много за отслабването и да се интересува как може да постигне най-накрая трайни и задоволителни резултати. Цялата трансформация минава естествено през много тренировки - почти всеки Божи ден тя е във фитнеса и тренира здраво. Отказва се разбира се от вредната храна и алкохола. Всичко това дава резултат, защото Лора отслабва до 88 килограма!Всички знаем, че плодовете са полезни с техните витамини, фибри, минерали... и едва ли на някой му минава през ума, че могат да бъдат и вредни. При определени ситуации и в зависимост от човека консумирането на някои плодове може да бъде опасно за здравето на човек. Причините, които може да определим един плод за вреден са:
1. Фруктоза
Определят я като природния заместител на захарта, но прекомерната употреба на какъвто и вид захар може да доведе до покачване на кръвната захар или в най-добрия случай допълнително калории за ден. Ако вече сте се нахранили и след това решите да ядете плодове, това са допълнително калории, които организма може да реши да задели под формата на мазнини в тялото.
2. Дразнене
Има плодове, които дразнят стомаха, особено при някои хора. Прекомерното ядене на череши например би създал дискомфорт на стомаха. Опитайте също така да изядете 1 килограм киви и ще видите какво ще стане с вашият език - ще изглежда като настърган от шкурка и ще ви боли известно време. Гроздето пък, заради семките може също да създаде временни неприятности на стомаха. Тези плодове трябва да се консумират умерено и не начесто.
3. Дебелеене
Може да не вярвате, но от някои плодове като бананите например може да напълнеете дори. В банана се съдържат много витамини, но за съжаление ако ядете често този вкусен плод може да качите някой друг килограм.
4. Фибри
Предимството на плодовете са освен витамините и фибрите, които се съдържат в тях, а те са много полезни за тялото. Но ако прекалено много ядете плодове тези фибри биха затруднили черния дроб, защото се смилат бавно в стомаха и фруктозата, която се отделя трябва да се обработва постоянно. Така че, не консумирайте например повече от 1-2 ябълки на ядене.
5. Редки плодове
Това са всички плодове, които не растат по нашите географски ширини и които консумираме твърде рядко, а понякога и не сме опитвали. Организма ни не е свикнал с тази "новост" и би било удар за него ако консумираме твърде много от някой такъв рядък плод. Когато искаме да опитаме нещо ново, нека да бъде само по 1-2 бройки и така, докато свикнем с него.
А знаете ли, че е абсолютно забранено да консумирате грейпфрут, когато взимате някакви хапчета? Хапчетата в този случай се превръщат в токсични за организма и може да ви създадат редица проблеми. Ефекта е все едно сте приели много повече хапчета. Така че, никога не яжте грейпфрут ако сте на медикаменти!
Фитнеса стана мода и все повече хора посягат към него. Примерите от такива, които са били слаби и след това са станали яки са многобройни. Фитнес маниаци пък със стройни тела публикуват постоянно свои снимки и се хвалят, а други ги следват в желанието си също да направят страхотно тяло. Манията по мускулите толкова много завладя света, че вече постоянно се откриват нови фитнес зали, а покрай всичко това се завъртя цяла индустрия, която започна да генерира огромни печалби. Една от нишите, които се разви и доказани и не толкова доказани бодибилдъри започнаха да печелят е изготвянето на тренировъчни програми.
Тренировъчната програма е план за видовете тренировки, които трябва да правиш през седмицата. Обикновено включва 5 дни тренировки и всеки ден се тренира отделна мускулна група или две близки мускулни групи, като ръце и трицепс например. В 95% тренировъчните програми са доста еднакви и следват една и съща линия - тренирате най-различни упражнения, докато не започнете да виждате резултати.
Има, само че сериозни разминавания между тези програми и очакванията. В повечето случаи нещата просто не се получават, а за всичко това си има причини. Ще ви изброя рисковете от това да купувате или дори да използвате от интернет тренировъчни програми:
1. Всеки човек е строго индивидуален с различна структура и различно развити мускули по тялото. Не може да ви се изготви добра тренировъчна програма ако човека отсреща не ви познава добре и не е виждал как тренирате. Може да ви се изготви обща програма, но такава може да намерите в интернет. Тя няма да е най-добрата за вас.
2. Всеки човек си има и своите твърде слаби места по тялото. Във фитнес средите много често се казва, че еди кой си има ген и за това има например толкова добре развити гърди. Ако вие нямате добре развити прасци, никаква програма няма да ви направи културист в прасците. Ще ги направите по-яки, но няма да достигнете върхово постижение. Защото нямате ген! Когато ви се изготвя тренировъчна програма това едва ли ще се вземе предвид. А вие ще си губите излишно времето да направите добри прасци на краката и все няма да постигате нужния резултат.
3. Всяка тренировъчна програма е свързана тясно с хранителна програма. Ако вие знаете какви упражнения да правите, но не знаете какво и как да ядете няма да постигнете почти никакви добри резултати. Ето защо трябва да ви се изготви и хранителна програма, което ще разгледам в друга тема проблемите при този вид програми.
4. Когато някой изготвя тренировъчна програма той едва ли се съобразява със свободното ви време. Ако вие работите и сте зает човек, значи ще ви остава малко време за тренировки и то най-вече ще е вечер. Изготвянето на програма за вашето тяло трябва да се съобрази именно с това свободно време - колко дни в седмицата можете да тренирате и по кое време.
5. Може да имате в ръцете си най-добрата тренировъчна програма за вас, но пак да не успявате да постигнете резултати. А поредната причина може да е, че не правите упражненията правилно. Което автоматично стигаме до извода, че до вас трябва да има човек в първите седмици, който да ви наглежда и напътства.
6. Изготвянето на тренировъчна програма обикновено е ограничена във видовете тренировки за даден мускул. Например за тренирането на гръб има поне 20 вида упражнения, но на тренировка вие ще правите не повече от 5 вида упражнения. Кои да правите и как точно е строго индивидуално. Някои упражнения ще ви "пасват" по-добре от други. На фитнес език се казва, че "влизат" по-добре, което значи, че това упражнения го правите наистина правилно, докато други - не. А това не винаги значи, че сте виновен и не знаете как да ги направите. Спомнете си точка 1, че сме с различна структура, което значи, че не всички видове упражнения са наистина за нас. Това, само че без да ви е наблюдавал този, които ви изготвя програмата няма от къде да се знае.
7. Не на последно място бих добавил и желанието и хъса. Ако до вас стои някой, който постоянно ви подканя и стимулира ще тренирате много по-добре. Тренировъчната програма не ви дава нищо повече от информация и ако не намерите нужния стимул да се блъскате до припадък, по-добре не почвайте тренировки.
И накрай: моят съвет е да не купувате такива програми. В интернет може да намерите хем тренировъчни програми, хем цели клипове как се правят упражнения. Питайте и гледайте внимателно как най-добрите го правят във фитнеса и с времето ще се научите сами.
Всеки обича вкусната храна, а наложеното мнение сред всички ни е, че хубавата храна е обезателно е скъпа. Даваме пример със суши, сьомга и дори най-обикновено KFC или Dominos пици. Истината е, че най-вкусната храна е много по-евтина и може бързо да си я приготвите вкъщи. И не само, оказва се и много по-полезна за здравето. Ето го моят списък:
1. Салата Цезар
- консерва с риба тон - 1.80 лева (има и от 3-4 лева, но вкуса е абсолютно същия)
- малка консерва царевица - 1 лев
- 100 грама маслини - 1 лев
- 1 брой маруля - 1 лев
Това са основните съставки, с които правя салатата. Може да я модифицирате, както искате, но тези съставки са най-полезни и вкусни. До тук салатата прави приблизително 5 лева, като това е количество за двама човека, ако не сте много гладни.
2. Ориз с гъби
- половин килограм ориз - 1.50 лева
- половин килограм гъби - 1.50 лева
Правите я по класическата рецепта в тава 1 към 4 ориз и вода. Ориза преди това го запържвате. Гъбите също ги запържвате и всички в тавата. Пече се само около 30-40 мин. Това ястие е за 4 човека и прави общо само 3 лева продукти!
3. Мързеливи палачинки
- 4 яйца - 0.80 лева
- 100 грама фини овесени ядки - 0.20 лева
- малко мед или сладко - 0.30 лева
Това са основните съставки на тези палачинки. Наричам ги още фитнес палачинки, защото са идеални за трениращите. Ако ви изглеждат твърде "постни" ще ви кажа, че стават много вкусни. Разбърквате яйцата, добавяте овесените ядки и с малко масълце правите от тази смес например 2 палачинки. Стават средно дебели. Правил съм и една палачинка от тази смес, като става по-дебела. Пържите ги на средна мощност на котлона (4 от 6). Веднага след това ги намазвате със сладко или мед. Закуската ви струва само 1.50 лева, а дава нужните протеини и въглехидрати за деня.
4. Скумрия
- 200 грама скумрия - 3 лева
Това е всичко, което ви е нужно за една порция и се приготвя много лесно. Аз я приготвям на двойна скара, става за минути, а е вкусна, полезна и засища. Разбира се, винаги може добавите салата към вашият обяд. Та, една от най-полезните храни излиза само 3 лева на човек - без пържене и излишни мазнини.
5. Грис халва
- 0.500 грама - 1 лев
- 0.500 грама захара - 1 лев
Да, знам. Не всеки обича грис халва, но това е най-евтината храна, която може да си направите и да бъде сладка едновременно. Отгоре на всичкото това е порция за 4 човека! Гриса се запържва и се добавя горещата вода с разтворена в нея захар. Мисля че е 1 към 3 количеството грис и вода. Ще трябва да тествате. Така или иначе ако обичате наистина грис халва това ще ви струва по 50 стотинки на порция!
Представяме ви снимки зад кадър и след това, за да почерпите идеи за вашите фотографии. Когато видим добра снимка трябва да знаем, че зад нея може да стои много труд, а понякога и риск за здравето. Добрата снимка изисква работа и креативност.


Ще ви разкрия тайната на най-вкусната домашна палачинка. Това не е онази палачинка, която може да срещнете на улицата и която се прави на плоча, пълни се с много шоколад, банани и така нататък.
Рецептата за домашна палачинка включва прясно мляко, яйца, брашно, малко сол и олио. Класическата рецепта на много хора е ясна, но какво трябва да спазите, за да се получи палачинката страхотна на вкус:
1. Млякото и яйцата трябва задължително да са домашни. Вече може да намерите домашни продукти в сайтове за пазаруване, където ви ги карат директно от село. Разбира се, най-добрия вариант е да сте на село и от съседа да купите 1 литър мляко и яйца. Типичния вкус на загоряла палачинка идва именно от млякото!
2. Разбиването на сместа също е важен фактор. Когато разбивате всички неща и сипвате млякото то трябва да е на тънка струя. Това има значение.
3. Сместа трябва да престои на стайна температура около половин час, захлупена с капак.
4. Много важно нещо е в какво ще пържите палачинките. Задължително е с олио или масло, на средна температура, но тигана е хубаво да е класически стар тиган, за да може леко да загори палачинката. Именно загара прави палачинката... палачинка.
Ако спазвате всички тези правила, както и да добавите щипка любов ще ядете невероятно вкусни палачинки, където в нито един ресторант няма да ви предложат.
Добър апетит!
Тези снимки няма да видите в автобиографиите на същите известни личности. Повече забавни и по-малко срамни те са наистина интересни и показват нормалния и весел живот на любимите ни артисти, политици и музиканти.
Леонардо Ди Каприо, Джони Деп и Брат Пит

Мерилин Монро

Фреди Меркюри

Джон Ленън

The Beatles

Салвадор Дали и Франсуа-Мари Бане

Шон Конър

Бил Клинтън

Джон Траволта

Йоко Оно, Анди Уорхол и Джон Ленън

Курт Кобейн

Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет

Бритни Спиърс и Леонардо Ди Каприо

Леонардо Ди Каприо, 1996

Шакил О’Нил и Бил Гейтс, 1999

Анджелина Джоли на 17 години