Регистрация

Дори и най–дългият път започва с първата крачка

В прякото си значение тя означава, че всеки път, когато поемем някакво пътешествие или тръгнем за някъде, ние започваме с първата крачка. Вече предприели я ние поставяме началото на този път и тръгваме напред.

Тръгвайки на пътешествие около света например, това е един дълъг и труден път, но ако наистина сме решили да го поемем и изминем, първо трябва да тръгнем по него или казано по друг начин - да направим първата крачка от изминаването му.

Отиването на училище всяка сутрин е пример за кратък и не чак толкова труден път, който също обаче трябва да започнем с правенето на първата крачка, без значение дали това ще е ставането сутринта или самото тръгване към училище.

Реално погледнато това няма как да бъде другояче, защото когато тръгваме за някъде ние така или иначе предприемаме тази първа крачка, тя е неизбежна част от пътя който сме решили да изминем и без нея не бихме могли изобщо да тръгнем. И колкото и дълъг и труден да е този път, ние ще тръгнем по него само и единствено когато направим тази първа крачка.

Погледната от друга гледна точка, тази мъдрост има още едно значение. То изразява нашите пътища в духовен и съдбовен план. Пътищата, които всеки един от нас иска или трябва да измине в даден момент от живота си.

Всеки път когато сме изправени пред решение което трябва да вземем, като например какво да учим и къде или какво да работим, къде да живеем и с кого, това е един вид път, които ние трябва да изберем и да поемем. Този път може да е труден и дълъг, но ако наистина искаме да го изминем трябва да направим първата крачка от него.

В строителството има една поговорка, че построяването на една къща започва с полагането на първата тухла. Така е и в живота - за всяко едно нещо което искаме да направим или да постигнем, без значение колко трудно и непостижимо изглежда то, трябва първо да започнем - да направим първата крачка.