Регистрация

10 български ястия, без които не можем

Българската кухня е една от най-добрите в света, поне за мен. Тя е хранителна, вкусна и здравословна. Благодарение на ясно изразените 4 сезона имаме много полезни зеленчуци, а все още кретащото животновъдство ни осигурява и хубаво месо, стига да пазаруваме от село. И все пак, дори и с най-обикновени продукти от магазина може да направим лесно и бързо страхотни манджи. Ето списъка на 10-те български ястия:
1. Пиле с ориз
Знаете го, в тава, запечен на фурна по класическата рецепта. Пилешкото месо са кълки, крилца и всичко останало разпределено в тавата. Най-хубавото е, че и самия ориз става много вкусен!
2. Пълнени чушки
Дали ще ги напълните с ориз, кайма или боб няма значение. И трите вида са невероятно вкусни. Ядем ги най-вече на Бъдни вечер, но не бих ги отказал по всяко време на годината
3. Боб с наденица
Кой не обича боб? Особено с мазна наденица, която разбира се трябва да е от месо. Знаете колко е вкусно с мек хляб да топите в чинията, а ако има и люти чушлета е божествено!
4. Свинско с картофи
Знаете рецептата, като задължително е да присъства и дафинов лист и черен пипер. А свинското месо така запечено с картофките е по-вкусно от всяка пържола.
5. Дробчета с лук
Много евтина и едновременно вкусна храна. Няма българин, който да не я оценява и да не си хапва при първа възможност. А лука пък придава невероятния аромат и привкус, който прави ястието толкова желано.
6. Леща
Изглежда просто, но хубавата леща направена със ситно нарязани доматки е нещо, което всеки е опитвал. Да не забравяме и малко чесън, къде без него.
7. Грах с месо
Тайната на грахта е, че се яде с кисело мляко. Докато е горещо и е в чинията си слагате по 1-2 лъжици кисело мляко. Ако не сте опитали, направете го още сега.
8. Мусака
Извинявам се, че я слагам на 8-мо място. Тя може да заеме и първите три места, но сега й дойде реда. Картофките смесени с кайма и чушки е ястието, което всеки уважаваш себе си българин обожава. Някои дори го боготворят.
9. Яйца по Панагюрски
Моля ви, не казвайте, че не сте опитвали. Това е много просто рецепта. Пържите яйца и после ги заливате с кисело мляко смесено с чесън. Е, да не забравим и запържения червен пипер в олио, който слагаме най-отгоре на цялото това изкуство!
10. Гювече
Може да бъде с най-различни съставки като месо, зеленчуци, сирене и отгоре яйце. Всеки българин е опитвал и знае колко вкусно може да бъде. Ако вътре има и една люта чушка и винце на масата, не ме търсете повече.