Регистрация

Домата е най-полезната храна през лятото

Домата е сезонен плод, които повечето наричат зеленчук. И нямам нищо против така да се нарича. Не е сладък, вкусът е леко кисел, така че е логично.
Наричам домата слънчев плод, защото благодарение на слънчевите лъчи вкуса му е толкова особен и предпочитан. Ако домата се отглежда в оранжерия вкуса му определено не е същия, когато лъчите не попадат пряко върху него. Именно по тази причина има толкова витамини и полезни съставки в него. Ако ядете редовно домати през лятото, но, такива от село и расли при естествени условия се зареждате за цялата зима с букет от полезни съставки.
През летните слънчеви дни, когато доматите вече узреят моят съвет е почти всеки ден да ги консумирате, за още повече здраве и енергия през зимните студени дни. Предлагам ви няколко супер вкусни салати с домати
1. Шопска салата
На всички ни е позната най-популярната в България салата. Прави с нарязани домати, краставици, лук и рендосано сирене. Да не забравим и малко зехтин.
2. Домати с риба тон
Тази салата наистина ще ви наяде и освен многото витамини, които ще получите, ще си набавите и така важните Омега мастни киселини. Прави се с нарязани домати, маслини, лук и риба тон. Накрая слагате зехтин и разбира се бучка сирене. За любителите на лютото се консумира и с люти чушки.

3. Домати с авокадо
Простичка, но също много полезна салата. Нарязвате домати, авокадо и лук, а също така слагате и маслини. Няма защо да споменавам и тук, че бучка сирене прави салатата завършена.

4. Доматен сос с печена чушка
Така, ако изключим това, че имаме пържене, всичко на това ястие, което не е точно салата е прекрасно. Това си е класическа българска рецепта и се прави много лесно: нарязвате на ситно домати и ги запържвате в тиган. Стоят на огъня, докато соса се сгъсти. Отделно опичате чушки и ги обелвате. Слагат се в доматения сос, когато стане готов. Бучка сирене и вкусен хляб правят тази лятна манджа незаменима!

Моят съвет е да ползвате български домати от село. Нашият климат е страхотен, слънчевите дни са достатъчно в годината и домата расте здрав и вкусен. Няма по-добър домат от българския, така че уважавайте българското производство. Гледайте, само че доматите да не са оранжерийни, макар че в краен случай и такива може да ползвате.