Регистрация

Евтини, но полезни и вкусни храни

Всеки обича вкусната храна, а наложеното мнение сред всички ни е, че хубавата храна е обезателно е скъпа. Даваме пример със суши, сьомга и дори най-обикновено KFC или Dominos пици. Истината е, че най-вкусната храна е много по-евтина и може бързо да си я приготвите вкъщи. И не само, оказва се и много по-полезна за здравето. Ето го моят списък:
1. Салата Цезар
- консерва с риба тон - 1.80 лева (има и от 3-4 лева, но вкуса е абсолютно същия)
- малка консерва царевица - 1 лев
- 100 грама маслини - 1 лев
- 1 брой маруля - 1 лев
Това са основните съставки, с които правя салатата. Може да я модифицирате, както искате, но тези съставки са най-полезни и вкусни. До тук салатата прави приблизително 5 лева, като това е количество за двама човека, ако не сте много гладни.
2. Ориз с гъби
- половин килограм ориз - 1.50 лева
- половин килограм гъби - 1.50 лева
Правите я по класическата рецепта в тава 1 към 4 ориз и вода. Ориза преди това го запържвате. Гъбите също ги запържвате и всички в тавата. Пече се само около 30-40 мин. Това ястие е за 4 човека и прави общо само 3 лева продукти!
3. Мързеливи палачинки
- 4 яйца - 0.80 лева
- 100 грама фини овесени ядки - 0.20 лева
- малко мед или сладко - 0.30 лева
Това са основните съставки на тези палачинки. Наричам ги още фитнес палачинки, защото са идеални за трениращите. Ако ви изглеждат твърде "постни" ще ви кажа, че стават много вкусни. Разбърквате яйцата, добавяте овесените ядки и с малко масълце правите от тази смес например 2 палачинки. Стават средно дебели. Правил съм и една палачинка от тази смес, като става по-дебела. Пържите ги на средна мощност на котлона (4 от 6). Веднага след това ги намазвате със сладко или мед. Закуската ви струва само 1.50 лева, а дава нужните протеини и въглехидрати за деня.
4. Скумрия
- 200 грама скумрия - 3 лева
Това е всичко, което ви е нужно за една порция и се приготвя много лесно. Аз я приготвям на двойна скара, става за минути, а е вкусна, полезна и засища. Разбира се, винаги може добавите салата към вашият обяд. Та, една от най-полезните храни излиза само 3 лева на човек - без пържене и излишни мазнини.
5. Грис халва
- 0.500 грама - 1 лев
- 0.500 грама захара - 1 лев
Да, знам. Не всеки обича грис халва, но това е най-евтината храна, която може да си направите и да бъде сладка едновременно. Отгоре на всичкото това е порция за 4 човека! Гриса се запържва и се добавя горещата вода с разтворена в нея захар. Мисля че е 1 към 3 количеството грис и вода. Ще трябва да тествате. Така или иначе ако обичате наистина грис халва това ще ви струва по 50 стотинки на порция!