Регистрация

Фейсбук - от социална мрежа към жестока корпоративна компания

Спомням си, когато се регистрирах във Фейсбук какво пишеш още на началната страница преди регистрацията: "Безплатно е и винаги ще бъде." И все още стои този абсурден надпис, който отдавна не важи. Определено Фейсбук не е много безплатен, а и не само - той се превърна в огромна, мудна и бавно реагираща корпоративна компания, която отгоре на всичкото е подвластна на някои западни политически лобита. Нека да изброя всичките недостатъци, които генерира тази социална мрежа:
1. Изглежда, че е безплатна, но НЕ е.
Замислете се колко време стоите във ФБ и не печелите от това, а едновременно си губите времето с гледането на клипове или четенето на безсмислени статуси. От ФБ са усъвършенствали до краен предел да ви показват на стената интересна за вас информация. Станали са токова добри в това, че сигурно често ви се е случвало да седнете уж за малко пред екрана, а да останете часове. Това се случва защото там работят не само добри програмисти, а и добри психолози, които знаят как да влязат под кожата ви.
Кое още не е безплатно? Създайте си страница или група и се опитай да я популяризирате чрез истински пари. Ще се изненадате колко много вече ще ви струва това. Цените за популяризиране на пост се покачиха многократно, а освен това често има бъгове и парите ви могат да отидат на кино и поста ви да НЕ се популяризира. Ето, че не само, че не е безплатна вече, но и ще ви струва много пари ако искате да натрупате някаква популярност.
2. Изключителен контрол над изказванията ви и мислите ви. Напишете думата "циганин" или кажете в коментар на някой, че е "глупав" и в най-добрия случай може да бъдете блокиран за 3 дни. Случвало ми се е и то за много по-леки провинения. Ако трябва да съм честен такава цензура нямаше дори и през комунизма. Защото сега инструментите да се разбира дори какво мислите са много по-мощни, а действията мигновени.
3. Липса на всякакъв съпорт.
Съпорта е поддръжка. Хора, зад телефона и компютъра трябва да ви обърнат нужното внимание, когато имате проблем. Във Фейсбук това вече е невъзможно. Много рядко някой ще ви обърне внимание на проблемите, които имате. Опитват се всичко да автоматизират и да се взимат автоматизирано разни решения породени от проблеми, но в не малко случаи това не решава проблема и трябва да се намеси истински човек. В ФБ явно такива липсват, защото, когато ми беше блокиран профила и то без причина 10 дни им писах като луд и нямаше никаква реакция. Оправи се, но как, така и не разбрах. И това не е единичен случай. Случаите са безброй. Та, как компания, която печели милиарди не може да си позволи качествен съпорт? Отговорът е, защото пестят от всичко, за да имат големи печалби!
4. Много, много, много бъгове
Няма как да не сте се сблъсквали с многобройните проблеми от страна на ФБ. Бъгове се появяват постоянно в браузърната версия, в мобилната версия и в приложението. Все още дори има сериозни несъответствия и неработещи функции в изброените версии. Някои от тях може би никога няма да ги решат, но ще продължи да бъде "безплатна"
5. Фейсбук обсебва
Вече споменах по-горе как ви губи времето. Но ФБ не просто ви губи времето, той ви обсебва, кара ви да се чувствате зле, ако някой публикува нещо, което е за завиждане, изтощава ви психически и физически, кара ви да се чувствате зле ако не съберете нужните лайкове и т.н. Някои хора са толкова обсебени, че, когато ФБ им изтрие профила те се чувстват изключително зле. Все едно живота им зависи от това.
6. Фейсбук се опитва да завладее интернета
От ФБ се опитват всичко да минава през тях. Дори, когато отваряте някой сайт от стената на някой той го отваря в рамките на Фейсбук. Все едно сайта е част от ФБ. И не само. Те създадоха вече и магазин, може би се опитват да конкурират Амазон, а защо не и да ги заместят някой ден. Подобриха много показванията на видео и вече има доста допирни точки с YouTube. През ФБ може и да не знаете, но може да търсите и сайтове, може би се опитват да заместят и Google един ден? Общо взето се опитват да ви накарат да минавате всеки Божи ден през техния сайт и всичко да зависи от тях. Някой ден може и да успеят, ако някои не ги спре.
Извода, който може да се направи е, че идеята зад Фейсбук като свободна социална мрежа, която да събира хората, да споделят и да бъде полезна е вече минало. Недостатъците, които генерира тази социална мрежа са твърде сериозни и убиват всички морални ценности, които бяха заложени в нея. Виждам вече елементи от филми, които съм гледал, как някоя жестока корпоративна компания управлява хората и ги използва за свои користни цели. За съжаление това вече се случва под една или друга форма...