Регистрация

Хитрите номера на хранителните магазини

Конкуренцията сред хранителните магазини е толкова жестока и безмилостна, че всеки магазин е принуден да измисля нови и нови хитрости, само и само да купувате и купувате. Практиките са талкова много, че голяма част от тях дори не осъзнавате, че се случват пред очите ви, нищо, че виждате нещо съвсем различно. Мениджърите на големите хранителни магазини са големи психолози, а най-вероятно са изчели тонове информация "Как да продаваме всичко и на всеки". Ще ви разкрия част от тези номера и когато отидете в магазина би трябвало да ги забележите.
1. Застояла стока.
Какво мислите, че става със стоката, която не се купува. Например замразени или охладени пилета. Много просто, отиват в топлата витрина под формата на Пиле с ориз, Пиле по китайски и др. Как може да забележите това? Когато някое ястие не присъства редовно си има причина за това. Ако не е в "менюто" им, значи нещо ги е принудило да го добавят.
2. Дълбоко замразена стока
Стари, но изпечен номер. Месо, на няколко години дори, което е стояло замразено се опитват да го продадат. Ако видите промоция на месо, много месо и на много ниска цена много е вероятно да е било дълбоко замразено и сега да ви го пробутват. Ще разберете това и от вкуса му, но вече ще е късно.
3. Промоции
Промоциите в магазините са част от живота на всеки човек, вече. Няма и ден, в който да няма някакви промоции. Но какво интересно нещо забелязах на промоция на енергийната напитка Хел. Изнесоха специален щанд и бяха наредили много такива кенчета за по 79 стотинки. След няколко дена решавам да си взема от този щанд и хоп, цената вече е старата - 99 стотинки. Е, сигурно и други биха си взели, защото си мислят, че е все още намалена цената.
Другата причина да е намалена дадена стока ви е кристално ясна или поне се надявам да е така. Стока, чийто срок на годност изтича веднага се обявява на промоция. Не един път съм забелязвал това. Все пак, чета етикетите добре.
4. Подредба
Това е най-важната част на всеки магазин. Няма как да не сте забелязали, че в началото са плодовете и зеленчуците, после млеката, хляба и така нататък. Тази подредба хич не е случайна. Купуваме продуктите от първа необходимост и сме готови добре да напълним количките с тях. Разбира се, че ще са още на входа. Алкохола, газираните напитки и по-скъпите стоки са по-назад. Те не са от първа необходимост и до тях ще спрат хората, които имат повече пари да си купят от тях.
В подредбата се включват и други механизми. На най-удобните рафтове, на тези, които не ви карат да се навеждате са стоките, които искат да ви пробутат. И не само. Това са стоките, чийто производители плащат добри суми, за да стоят там, защото най-много се посяга на тези рафтове. Отново магазина печели от това.
5. Цени
Всяка цена е мислена много добре. Няма да намерите кръгла цена, например вафла за 1 лев. Ще е 0.99 лева. И така за всички останали стоки. Също така, когато цените не са кръгли и се вдигат постоянно по-трудно ще забележите промяната. Ще ви трябва време, за да асимилирате, че живота ви вече е поскъпнал например с 10%.
6. Стоките около касата
Няма да намерите каса, около която да не са отрупани всякакви сладки неща, дъвки и дори презервативи. Целта е ясна: докато сте напълнили количката с какви ли не глупости, ще може да си позволите и още някоя за левче.
7. Предлагане на касите
Освен, че касите са отрупани с още боклуци, които въобще не ви трябват, но бихте си купили, на касата милата продавачка ще ви предложи още него на промоция, понякога две неща, а дори с билетчетата от лотарията достигат и три неща.