Регистрация

Как да пестите време

Безспорно най-ценното нещо е нашето време. И то никога не стига, особено ако го пилеем или използваме неправилно. Човешкия живот е ограничен, а това значи, че за кратко време ние имаме да свършим много неща, като повечето нека си признаем: дори не започваме. Ще ви дам моите съвети как да пестите време и да го влагате в полезни за вас неща:
1. Гледането на телевизия
Лично аз от години не гледам телевизия, никаква телевизия. Преди няколко години гледах само National Geographic и Discovery, но след като изчислих, че 20 от 60 мин. излъчват реклами, половината, от които на самата телевизия за нови предавания се отказах и от тях. Само в гледането на реклами губех по 20 мин. на час. А самото предаване? Истината е, че ако нещо много ме интересува мога да го намеря в интернет и на спокойствие да го изгледам, без излишни реклами.
Много по-сериозни са случаите с останалите телевизии. Там рекламите са постоянно, предаванията са откровено тъпи, а новините промиващи мозъците ви. Помислете си: след като сте изгледали новините, времето и вечерния филм какво полезно за самите вас научихте или с какво това допринесе за вашето благополучие?
2. Фейсбуук
Най-голямата загуба на време след телевизията, а при някои възрасти и преди телевизията е именно тази социална мрежа. На стената ви излизат какви ли не простотии от ваши "приятели", отделно реклами, а когато видите нещо много интересно и се загледате още повече разбирате, че си губите времето. Интересни неща може да намерите за гледане навсякъде, но, когато ИМАТЕ време, интересно да отидете на кино с любимите хора. Времето прекарано там се съчетава с хапване, забавления и разходки след това. Какво по-хубаво от това?
3. Чат
Всеки е минавал през безконечните чатове с приятели или с гаджето. И най-вече с гаджето. Часове наред си пишете и пишете или пък се сваляте и сваляте. Моят съвет е ако имате гадже и искате да си чатите да го замените това с виждане на живо, а ако не можете да запазите силите си за следващия ден, когато по-свежи и заредени ще може да се видите на спокойствие с любимия човек. А какво става ако сваляте някой? Знаем как става и през какво се минава. Истината е, че ако някой човек ви харесва, една среща на живо ще ви сближи много по-бързо. Опитвайте се винаги да намирате причини да се срещате с хората, вместо да комуникирате с тях виртуално.
4. Обзавеждането в дома
Фен съм на минимилистичния начин на живот. А това значи в апартамента например да присъстват минимум мебели, украса и всякакви дрънкулки. Опитайте се да не колекционирате излишни предмети, не лепете магнити по хладилника, не събирайте брошури и имайте много по-малко мебели. Това ще ви спести време от почистване в дома и търсене на дреха, портмоне или телефон. Колкото по-малко неща имате вкъщи, толкова по-малко ще почиствате и търсите.
5. Техника
Когато човек вдигне стандарта си едно от първите неща, които започва да купува за дома е техника. Първо е телевизора. Моят съвет е, ако имате телевизор, който ви върши работа не го заменяйте. Ще спестите време от търсенето на нов телевизор, продаването на стария и така нататък. Още по-сериозни са нещата при домакинските уреди. За какво ви е яйцеварка, ако имате тенджера, в която да варите. Или пък уред на пара, ако много рядко ядете храна на пара. А колко често пиете сокове вкъщи, а не навън, за да си вземете сокоизстисквачка. Или пък защо ви е сушилня, ако имате простор на терасата. Всеки уред, който си купувате е повече поддръжка и заема повече място в дома. Спомнете си точка 4.
6. Дрехи и обувки
Всеки обича готини дрехи и обувки, но замислете се: можете ли да имате всички дрехи, които ви харесват и можете ли да ги носите? Марк Зукърбърк, създателя на Фейсбуук има 10 еднакви тениски в един цвят. Казва, че така му е по-лесно, когато ги пере и не губи време в подбирането им. Този съвет е и моят съвет: купувайте по-едноцветни дрехи, които може да ги перете на един път и когато избирате какво да облечете да не се чудите как да съчетаете цветовете. Същото е и за обувките: по-добре си купите 2-3 чифта здрави и по-едноцветни обувки, отколкото да имате десетки обувки за какви ли не поводи и съчетаване с дрехите.
7. Работа
Ако работите от вкъщи запомнете: най-продуктивен е човека сутринта. Тогава имате повече енергия и сте много по-креативни. Ако работите от сутрин до обяд, ще свършите толкова работа, колкото от обяд до късно вечер и то много по-добре. Между другото, същото нещо важи и на работното място: ако можете си свържете работата за деня още сутринта, стига самата работа да ви позволява това.
8. Пазаруване
Нека си признаем: пазаруването дори и на храна е удоволствие. За мен лично си е пълноценна разходка. Но какъв е проблема, тогава? Проблема е, че го правя твърде често и понякога ходя до по-далечни магазини. Истината е, че това, което ми трябва го има и в магазина до нас, а нещото "по-специално", което търся мога и да мина и без него. Най-важното е, ако пазарувате да го правите на едро - пазарувайте за цялата седмица, а не днес да купувате тоалетна хартия, утре сапун и т.н.
И сега, за какво да използваме цялото това спестен време:
1. Събирайте се с приятели с повод и без повод, вкъщи и навън. Това е живота, да споделяте, забавлявате и говорите. Не пропускайте тези моменти.
2. Пътувайте! Да, колкото се може по-често, та дори и сами да сте. Най-хубавите преживявания са, когато посещаваме нови места.
3. Спортувайте и тренирайте. По 1-2 часа всеки ден ще се чувствате супер. Сега вече разбирате ли защо ви е нужно да пестите време, а не да кажете после: нямах време да отида на фитнес...
4. Учете и четете. Да, учете нов език или пък четете истински книги. Това, не може да се сравни с гледането на филми.
5. Отделете внимание на хобито си. Всеки обича да прави нещо извън работата или пък това, което обича да прави най-често е именно самата му работа. Е, ако работите над ваши проекти пестите ли време от глупости ще имате още повече време да творите.