Регистрация

Как да разчета VIN номера на колата?

Идентификационен номер на превозното средство, или така нареченият VIN номер, съдържа уникална информация за всяка отделна кола. Той може да се намери написан на самото превозно средство и да се провери онлайн. VIN номера идентифицира колата, като се състои от индивидуални числа и букви, които носят някакво значение. Няма два еднакви VIN номера!
Попадайки на тази статия, сигурно се нуждаете да разгадаете вашият VIN номер и какво казва той за вашата кола. Причините могат да са най-разнообразни - може би ви трябва някоя резервна част, може би търсите къде точно е била произведена колата, а може би просто искате да проверите автомобила, защото планирате да го закупите. При всяко положение, VinTurbo.com ще провери VIN номера на колата ви и ще ви даде нужната информация. Декодирането на VIN кода може да ви снабди с всичко, което искате да знаете за вашия автомобил.

Къде да намеря VIN номера?


Първо трябва да сте на ясно, точно какво търсите. Кодът се състои от 17 букви и цифри, написани в една редица. Пред тях може и да има обозначение VIN, може и да няма. Кодът се поставя от производителите на колата, тоест той не е на място, което се предполага, че е нетрайно или се похабява лесно. Най-честите места, където да намерите VIN кода са следните:

 • От външната страна на предното стъкло от страната на шофьора;

 • Може да е под формата на лепенка на вратата на шофьора;

 • На самия двигател;

 • На капака или на калника при по новите модели;

 • Изписан на застрахователната карта.
Ако не успеете да откриете на нито едно от тези места 17-цифрения VIN код, то тогава проверете документите за регистрация. Там задължително трябва да е изписан.

Какво означават числата и буквите във VIN номера?


Да разчетеш VIN кода никак не е трудно, ако знаеш какво означават групите от числа и букви. Първата цифра винаги отговаря на въпроса „Къде е сглобена колата?“, това може да е тотално различно място от там където е разположен производителя. Първата цифра, може и да не е цифра, може да е буква. Ето означенията и техните значения:

 • A - H означава Африка;

 • J - R означава Азия;

 • S - Z означава Европа;

 • 1 - 5 Северна Америка;

 • 6, 7 Австралия или Нова Зеландия;

 • 8, 9 Южна Америка.

Втората и третата буква означават производителя. Тук можете да намерите пълен списък с означенията на производителите. Следващите 5 цифри са описания на самия автомобил – показват марката, размерите на двигателя и какъв тип превозно средство е. Тук няма универсална символика, защото всеки производител използва негова собствена и за да я разкодирате трябва да сте запознати с нея. 9-тата цифра показва дали целият VIN номер е истински или фалшив. Десетата цифра или буква показва коя година колата е била произведена, като от буквата А до У – 1980 г. до 2000 г., от 1 до 9 – 2001 г. до 2009 г., от А (отново) - 2010 г. Следващата цифра показва номера на завода в който е произведена колата. Останалите цифри са строго идентични за всяка кола и показват серийния ? номер.

Защо VIN номера е индивидуален?


Точно това проверяват ? VinTurbo, когато въведете VIN номера - там е записано колко предишни собственици е имала колата и дали е имала някакви инциденти. Естествено, тази информация не е безплатна и когато попаднете на сайт, който го твърди, е заблуда. След като въведете VIN номера ще поискат да заплатите сума, за да видите пълния доклад. Поради тази причина се доверявайте само на уебсайтове, които още отначало ви показват колко ще ви струва проверката на VIN номера. В противен случай ще заплатите повече и е възможно да попаднете на фалшив доклад.