Регистрация

Как да се предпазите от недобронамерени приложения за телефон

В последната година приложенията за телефони много се изхитриха да взимат пари за какво ли не. Схемата е много проста и за голямо нещастие на всички нас работи добре в тяхна полза. Разчитат на някои психологически трикове и на недоглеждане от страна на потребителите. Нека разгледаме техните методи да ви обират парите:
1. Виждате реклама в Инстаграм или Фейсбук на приложение за обработка на снимки, което изглежда чудесно. Отивате в магазина на телефона си и го инсталирате. Приложението, само че е ПЛАТЕНО, но ви позволява 7 дневна пробна версия. Няма други възможности! Или я пробвате 7 дни безплатно или просто се махате от приложението. Но понеже ви е интересно и натискате на бутона за пробния период. До тук добре, но след тези 7 дни автоматично започва да ви тегли от картата пари, АКО специално не спрете тази опция. Разбира се, вие забравяте и след 7 дни всеки месец ви се точат пари от картата. Сумите достигат от 5-6 лева до няколко десетки лева на месец!!!
Съвет: инсталирате ли такова приложение и видите тези условия по най-бързия начин го деинсталирайте. НЕ ползвайте ПРОБНАТА версия за нищо не света!
2. Следващият номер, който правят приложенията е следният: инсталирате си го, всичко е безплатно уж в него, но ако искате нещо допълнително минавате отново през пробната (trial) версия и ако специално не спрете тази опция започва отново всеки месец да дърпа от картата ви пари. Това също е хитър начин, защото усещайки, че все пак приложението е безплатно и може да го ползвате в един момент то може да стане платено. Отново съвета на точка 1 - не се съгласявайте с никакви пробни версии!
3. Има и приложения, особено отново за обработка на снимки и подобни, които искат огромни месечни или годишни абонаменти, достигайки над 100 лева. Едно съгласяване на годишен абонамент и картата ви може да олекне със 100-200 лева веднага! Тези приложения пък разчитат не на това да забравите да си подновите абонамента, а просто да се съгласите с техния абонамент, който е доста скъп.
Какви са причините, само че потребителите да се лъжат. Няколко са:
1. Интерес и любопитство
Искате да опитате приложението, защото ви е интересно как работи, но съответно след това забравяте да се откажете от услугата им
2. Недоглеждане
Много добре разбирате за какво става въпрос, но сте разсеяни и не сте прочели добре условията. Понякога едно-две щраквания са достатъчни, за да се съгласите с непочтените им условия
3. Незнание на езика
Може би това е най-често срещания проблем. Много хора не знаят английски и не осъзнават дори какво правят. Обзалагам се, че производителите на такива приложения са взели и това предвид. Като се излъжат няколко хиляди човека, ето ти нова къща на Хавайте.
Какво да правите ако все пак се излъжете?
За щастие има решение на проблема. ПИШЕТЕ веднага на съпорта. За Андроид телефони линка е:
https://support.google.com/googleplay/answer/2479637
За Айфон телеони линка е:
https://support.apple.com/en-us/ht204084#problem
От тези линкове може да се свържете с хората, отговарящи за вашите оплаквания. Обезателно им пишете, че не сте знаели за това, че сте се абонирали и че НЕ сте ползвали услугата през това време. Връщат до 90-100% от сумата!
Проверете си от телефона дали не сте се абонирали за някое приложение. За Айфон например става от това меню на настройките:
https://support.apple.com/en-ca/ht202039
Ако сте се абонирали за някое приложение задължително го има като информация в Настройките! От там може и да спрете абонамента!