Регистрация

Колко полезна е БИО и ЕКО храните по магазините

В обществото се заражда мнение, че хубавата и здравословна храна е скъпа. Това, само че е много погрешно схващане, а главната причина е именно производителите на така наречените БИО и ЕКО продукти. Те са главните виновници да мислим, че здравословната храна трябва да бъде непременно скъпа, защото видите ли здравето струва пари!
Колко може да струва производството на една "здравословна" обикновена вафла, защото такива на една фирмичка струват по 1 ЛЕВ! Бъдете сигурни, че е много ниска цената, а по-голямата част от цената отива в рекламирането на техния "супер" здравословен и полезен продукт. За съжаление в не малка част от случаите дори и тези продукти, които се водят БИО и ЕКО не са нито много полезни, нито много здравословни. Защо мисля така:
1. В тези продукти има точно толкова количество захар, колкото и в другите обикновени продукти, само че е кафява захар или друг вид "полезна" захар. Запомнете: няма полезни калори, нито вредни. Имаме калории в повече, което вече вреди. Ако изядете 1 килограм "полезен" шоколад, няма да бъде никак здравословно.
2. Психологическия трик, че в продукта няма захар наистина кара хората да мислят, че е полезен. Може да няма захар, но, за да е сладък все нещо има и ако продукта е здравословен и е съставен например само от плодове и ядки има съответно фруктоза. Фруктозата също е калории. Например, пийте всеки ден по 1-2 литра фреш направен само от плодове и ще забележите във времето покачване на кръвната захар, ако живеете по-застоял живот. А това значи само едно: прекаляването с фруктоза също е много вредно.
3. Забелязали ли сте как на етикетите на шоколадите от витрината за БИО продукти пише, че се използва БИО какао. Това БИО какао явно е златно и много скъпо, защото сериозно покачва цената. Но замисляли ли сте се къде расте какаото по земята. Ми в най-дивите африкански държави и Южна Америка. На тези места може да бъдете сигурни, че почти всичко е БИО и винаги е било такова. А специално за какаото, което расте в дивите места това е абсолютно нормално. Извода е, че производителя ползва този маркетингов трик, който е доста неверен, за да ви продава нещо по-скъпо, отколкото трябва да бъде.
4. Колкото и да не вярвате в някои БИО продукти също има Е-та и консерванти. Но се водят такива. Пропуск в стандартите за БИО продукти ли е това или леко премълчаване от стана на производителите с цел отново и отново да продават под този етикет по-скъпо продуктите си?
5. Много е странно, че може да срещнете и БИО кашкавал и сирене. Аз мисля, че най-био е кашкавала и сиренето, което може да купите от село. Той се води и ЕКО, но цената му е поне с 50% по-ниска от тази в магазините. От къде идва тази разлика? Разбира се отново в безкрайните реклами, които ви убеждават колко е полезен и качествен този продукт.
6. Ще срещнете и БИО хляб, гризини и всякакви други неща правени със забележете БИО пълнозърнесто брашно! И това само защото има закон, че ако искате да произвеждате например БИО брашно вашите земи не трябва да са в близост до пътища, по които минават автомобили и така нататък. Тяхното събиране явно също става с машини, които не изкарват вредни газове. Това, само че е много нищожен процент замърсяване, което може да повлияе на продукта. Толкова нищожен, че ако се смеси с цялото количество продукт, който не е имал продължителен досег с такива газове неговата вредност ще е почти нула и организма със сигурност ще може да преработи правилно и без вреда брашното. А какво правим с "вредните" дъждове или пък вредния въздух, докаран от ветровете? Производителите на тези храни описват ли някъде това нещо и взима ли се предвид? Явно не, щом цената продължава да бъде толкова висока.
7. Няма как да не видите освен БИО шоколад и БИО мед. Разсъжденията са подобни като тези при шоколада. Пчеличките си ходят където си искат и така или иначе кошерите са разположени по селата и закънтени места, обградени с много растителност и дървета. Явно всичкия мед е БИО, но само ако получите разрешение да залепите етикет, на който да пише това цената му ще е двойна.
8. Видях по магазина и БИО шипков мармалад, отново на една българска фирма. Цената му беше с около 30-40% по-висока от друг такъв продукт, но на друга фирма, чийто продукт, само че не се водеше БИО. Когато сравних продуктите бяха абсолютно едни и същи! А вкуса: почти нямаше разлика!!
9. Продукта може да се води и полезен, само защото няма Е-та и консерванти. А знаете ли вече колко такива продукти се продават по магазините, но на тях не пише БИО. Четете внимателно етикетите и ще се изненадате как все повече производители произвеждат без вредни съставки продуктите си, но не злоупотребяват с това и не продават на двойни цени.
Изводи: Внимавайте с тази БИО храна, защото цените са неправомерно толкова високи, а в повечето случаи храната не е по-полезна от останалата. Освен това още по-полезна и здравословна храна, но не с такива високи цени може да си купите от село и дори на някои пазари, където излиза продукция именно от там. А това, което не може да се произведе на село, както виждате в повечето случаи не е по-био от останалите продукти.