Регистрация

Манията по лайковете

Откакто Фейсбук се появи на хоризонта лайковете станаха част от нашето ежедневие и нещо като критерий за оценяване на нашата работа и живот. Милиони снимки и постове се публикуват всеки ден в очакване на желания брой харесвания. Стоим пред телефона в очакване да се харесаме на приятелите. Лайковете се превърнаха в мания, която дълбоко ни завладя и не иска да ни пусне. Публикуваме вече само с едната цел да се харесаме, да получим дозата наркотик и с нови сили да продължим напред.
Искаше ми се виртуалния живот да може да се материализира и всички тези "потупвания по рамото" да се превърнат в нещо ценно и полезно за нас в реалния живот. За съжаление това не само не е така, а и има точно обратния ефект. Ще изброя всички особености и недостатъци на тази мода "лайк":
1. Броят лайкове е много, много относителен за това дали наистина вашият пост се харесва. Ако например имате 1000 приятели, няма как да имате много харесвания. Лайковете в повечето случаи са правопропорционални на хората, които ви следват или са към приятелите ви.
2. Колко ще се хареса вашият пост зависи и от социалните мрежи, които могат да решат да не го покажат на много хора. Да, това вече се случва и Фейсбук специално ограничава вече много постове. Особено ако имате страница и я развивате. Те искат да плащате за това!
3. Това, че снимка или пост не се харесват много, въобще не значи, че наистина не са полезни и интересни. Причините да имате много малко харесвания на някоя "готина" за вас снимка може да са най-различни. Например може да не сте хванали вълната, точно това вече да е изчерпано за потребителите или просто денят да е такъв, че хората да са заети. Сега, през лятото това се случва често. Или ако през лятото публикувате снимка на Първи сняг е ясно, че няма да събере харесвания. Публикувайте тази снимка, когато наистина завали сняг и вижте какво се случва.
4. Повечето лайкове са от "подмазване" на вашите приятели. Дори снимката ви да е много тъпа, те биха я харесали с надеждата да ги забележите и да им обърнете внимание. Това се случва твърде често. Тъжно, но факт!
5. Ако сте популярна личност е нормално мнението ви да има тежест, което значи, че каквото и да публикувате ще намерите бързо своите съмишленици и едновременно критици. И едните и другите водят до това вашият пост да става популярен, особено като се коментира. А това води до много харесвания!
6. В тона на точка 5 може да съберете много лайкове и на пост, който е предизвикателен и дори обиден. Защото колкото повече се коментира и разглежда, толкова повече се споделя или просто се показва на стените на другите хора. Тази популярност няма как да не намери хора, които подкрепят вашето мнение. Ако поста ви го видят 100 000 души, колкото и да е тъп ще събере хиляди лайкове!
7. Лайковете карат хората да публикуват не, защото ги кефи дадено нещо, а именно, за да съберат желаните харесвания и популярност. Това е добър подход, но с времето вие започвате да публикувате банални и не толкова интересни неща, защото имате инерцията на своите последователи, които винаги ви подкрепят. Така качеството на публикациите ви намалява, лайковете не толкова, а вие продължавате да си мислите, че сте голяма работа!
8. Всеки лайк е относителен. Може да е подкрепа, може да е истинско харесване или някакъв вид одобряване. 100 лайка не значи, че снимката ви е получила от 100 човека ефекта "УАУ".
9. Странно, но някои снимки се харесват повече от други като вид. Например снимки на залези, кучета и стари баби по селата могат да се харесат много повече от други. Най-много се харесват снимки, направени в точния момент - те могат да нямат абсолютно никаква фотографска стойност, но, заради това, че сте хванали нещо много интересно, което се е случило за 1 сек. кара хората да ви подкрепят. В този ред на мисли, това не значи, че ако публикувате снимка на природа, която е направена професионално и събере малко лайкове е по-малко готина. Но все пак няма да има много харесвания.
10. Понякога може с една обикновена снимка да се докоснете до сърцата на хиляди хора. Имаше преди време случаи на един тийнейджър, който беше написал на картон формат А2, че ако събере 100 000 лайка майка му ще спре да пуши. Е, какво мислихте, че стана. Той наистина събра 100 000 лайка, а майка му едва ли е спряла да пуши, заради това!

Извод: Ако някой харесва труда ви в интернет, въобще не значи, че ще ви хареса на живо. Запомнете това! За съжаление на някои тази популярност в интернет няма почти никакво влияние в реалния живот. В повечето случаи има и обратен ефект, но хората не искат да го разберат. Конкуренцията във Фейсбук и тази в живота са много различни и изискват съвсем различен подход. Ако някой ви потупа по рамото, когато сте навън въобще не значи, че наистина ви харесва и ви мисли доброто, а още по-малко, че би ви помогнал в дадена ситуация.
Правете разлика между виртуалния и реалния живот. Истината е, че тази популярност, която трупате в интернет е само виртуална и много трудно може да се материализира. Има хора, които изкарват пари от това, но те работят адски много, правят убийствено интересни неща и влагат в началото и пари. Те правят бизнес с реални, а не виртуални пари. Трохите остават за всички останали, които се опитват с евтини номера да направят скъпи неща.