Регистрация

Могат ли да бъдат вредни плодовете?

Всички знаем, че плодовете са полезни с техните витамини, фибри, минерали... и едва ли на някой му минава през ума, че могат да бъдат и вредни. При определени ситуации и в зависимост от човека консумирането на някои плодове може да бъде опасно за здравето на човек. Причините, които може да определим един плод за вреден са:
1. Фруктоза
Определят я като природния заместител на захарта, но прекомерната употреба на какъвто и вид захар може да доведе до покачване на кръвната захар или в най-добрия случай допълнително калории за ден. Ако вече сте се нахранили и след това решите да ядете плодове, това са допълнително калории, които организма може да реши да задели под формата на мазнини в тялото.
2. Дразнене
Има плодове, които дразнят стомаха, особено при някои хора. Прекомерното ядене на череши например би създал дискомфорт на стомаха. Опитайте също така да изядете 1 килограм киви и ще видите какво ще стане с вашият език - ще изглежда като настърган от шкурка и ще ви боли известно време. Гроздето пък, заради семките може също да създаде временни неприятности на стомаха. Тези плодове трябва да се консумират умерено и не начесто.
3. Дебелеене
Може да не вярвате, но от някои плодове като бананите например може да напълнеете дори. В банана се съдържат много витамини, но за съжаление ако ядете често този вкусен плод може да качите някой друг килограм.
4. Фибри
Предимството на плодовете са освен витамините и фибрите, които се съдържат в тях, а те са много полезни за тялото. Но ако прекалено много ядете плодове тези фибри биха затруднили черния дроб, защото се смилат бавно в стомаха и фруктозата, която се отделя трябва да се обработва постоянно. Така че, не консумирайте например повече от 1-2 ябълки на ядене.
5. Редки плодове
Това са всички плодове, които не растат по нашите географски ширини и които консумираме твърде рядко, а понякога и не сме опитвали. Организма ни не е свикнал с тази "новост" и би било удар за него ако консумираме твърде много от някой такъв рядък плод. Когато искаме да опитаме нещо ново, нека да бъде само по 1-2 бройки и така, докато свикнем с него.
А знаете ли, че е абсолютно забранено да консумирате грейпфрут, когато взимате някакви хапчета? Хапчетата в този случай се превръщат в токсични за организма и може да ви създадат редица проблеми. Ефекта е все едно сте приели много повече хапчета. Така че, никога не яжте грейпфрут ако сте на медикаменти!