Регистрация

Предимства и недостатъци през комунизма

Времето на комунизма е заклеймено от мнозина и липсата на "демокрация" и свободи кара много хора в днешно време да мразят всичко свързано по времето преди 1989-та година. Но има и такива, които все още изпитват носталгия по отминалите времена и дори желаят да се върнат. Като всяка епоха и комунизма си имаше своите предимства и недостатъци.
Предимства
1. Пълна заетост - нямаше безработни. На всеки му се намираше някаква работа, кой според образованието, кой според възможностите си
2. Отлично образование - образователната програма по времето на комунизма работеше перфектно. При липса на компютри и интернет, учебниците, книгите и високообразованите учители бяха достатъчни, за да се образова и младото поколение.
3. Ниска престъпност - престъпност имаше, но най-вече дребна и се наказваше сурово. Ако откраднеш портмоне и те хванат можеше да изядеш бой в милицията (тогавашната полиция). Това, явно вършеше работа.
4. Средна класа - фактически класата беше почти само една, това е и идеята на комунизма и социализма. Рядко имаше богати, а трудно можеше да отличиш и много бедните. Обикновено бедните бяха ромите, които не искаха да работят в комунистическо време.
5. Чиста храна - нямаше Е-та, консерванти, оцветители, подобрители, а ако имаше такива бяха напълно естествени. Храната беше вкусна и евтина.
6. Ред и дисциплина - в училище, на работа и по улиците имаше дисциплина. Рядко някой си позволяваше да прави каквото си поиска.
7. Производство - по времето на комунизма България разполагаше с реално производство на машини, торове и т.н. Хиляди заводи работеха за страната и за износ, дори. В много отрасли България беше на първите места по произвоство в света!
8. Развито животновъдство и растениевъдство - това, което сега наричаме БИО, ЕКО и така нататък беше норма и нещо съвсем естествено. И не само, отглеждането на животни беше стотици пъти повече, отколкото сега, а земите не пустееха и се отглеждаха всякакви култури.
9. БДС - има хора, които в днешно време, дори не са чували за Български държавен стандарт. Вкуса на сиренето, кашкавала, салама, лютеницата, киселото мляко бяха по този стандарт и всеки път бяха с един и същи превъзходен вкус.
10. Развито здравеопазване - във всеки град имаше по една голяма болница, а в някои дори се строяха нови, които и до ден днешен могат да се видят недостроени, защото са хванали точно периода, когато комунизма е паднал. Във всяко село пък имаше медицински пункт със зъболекарски стол, лекар и мед. сестра. Медицинските услуги не само бяха безплатни, но и качествени. Случаи, да бъде оставен човек да умре пред болницата или да не бъде приет просто нямаше!
11. Банки - имаше само една банка: Българска народна банка. Ако и това не е предимство, липсата на банки, не знам какво може да е!
12. Население - населението на България беше около 9 милиона по времето на комунизма. Сега, по последни данни вече сме под 7 милиона!
Недостатъци
1. Липса на демокрация - определението за днешната демокрация просто липсваше по времето на комунизма.
2. Свобода на словото - свободното изразяване на всякакво мнение не се толерираше и се наказваше дори. По вестниците се пишеше само това, което е изгодно на тези, които бяха на власт. Разказването на политически вицове пък можеше да ви докара проблеми с властта.
3. Разнообразие - не знам дали това е недостатък, но все пак: в магазините нямаше това разнообразие на продукти, както сега. Дори марките автомобили бяха няколко и така във всичко останало.
4. Пътувания - не само, че не можеше да пътуваш във всяка държава, но и в България не можеше да се ходи навсякъде. Особено на места, близо до граници или военни поделения.
5. Ограничен пазар - България пазаруваше само с държави от СИВ и по-рядко с други държави. Пазара не беше свободен, както сега.
6. Частна дейност - фирмите и всякакви сдружения със стопанска цел бяха забранени. Имаше някакви частници, но бяха много ограничени и хора приятели на властта. Почти всички магазини бяха държавни.
7. Дефицит на стоки - за съжаление почти всичко беше дефицитно, дори и храната. Хората се редяха за хляб почти всеки ден, а продуктите от първа необходимост често свършваха за деня. Така беше и с придобиването на автомобили, телевизори и т.н.
8. Съдебна система - и това не знам дали е недостатък, но съда беше държавен, както и сега, но да си наемеш адвокати и да се защитаваш, не беше много възможно. Адвокатите бяха също на държавна служба. Съда вършеше най-вече работи при спорове между обикновените хора, за земи, сбивания и т.н. Ако съденето е между държавата и обикновен човек, ясно е кой печелеше.
9. Частна собственост - придобиването на нови земи, апартаменти и вили беше много по-трудно, отколкото сега.