Регистрация

Предсказват ли сънищата

Всеки сънува и не малко пъти сме си задавали въпроса "Какъв беше този сън?". От фантастични и странни до ужасни сънищата са част от нашето битие и няма как да ги пренебрегнем. Може да се разделят на няколко главни вида:
1. Странни сънища - нямат никакъв смисъл и нещата, които се случват никога не биха се случили в реалния живот. Те са повече от фантастични, нещо като в "Алиса в страната на чудесата", където много-много не действат физическите закони и може най-обикновен заек да ви говори.
2. Страшни сънища - това са най-нежеланите сънища и главна причина хората толкова да се страхуват от тях. Обикновено сънувате нещо, което и в реалния живот се страхувате, но, когато спите не осъзнавате целият ужас на това, което ви се случва и се мъчите, докато не се събудите.
3. Преживяващи сънища - това са най-обикновени сънища, за нещата, които са ни се случили през деня. Просто се повтарят, та дори и леко променени. Те са безобидни и обикновено много бързо се забравят.
4. Предсказващи сънища - те могат да бъдат във всеки от горните видове, но с тази разлика, че усещате, че някой ви предупреждава или ви казва какво ще се случи. Когато се събудите имате усещането, че някой ви е предсказал бъдещето или ви е посочил неща, които може да предвидите.
5. Еротични сънища - те, може би са най-любимите и обикновено са следствие от нашите мисли по даден човек. Обикновено са безобидни и остават добри спомени.
И сега, кои сънища могат да бъдат предсказващи и въобще съществуват ли такива. Обикновено точно в странните сънища, където има много символики, като например как ви гони мечка са точно такива. Те могат да предсказват какво ще се случи, но в повечето случаи ви предупреждават. Ако успеете да разтълкувате значението на дадения символ и едновременно действие, в случай мечка+гонитба може да се предпазите от наближаващо за вас зло, но в реалния живот.
За скептиците трябва, само че да обясним как е възможно това. Те биха задали серия от въпроси, като например как разбираме, че мечката е символ на еди какво си и от къде въобще ще знаем, че нещо ще ни се случи.
Когато сме будни нямаме време да анализираме всички действия и особено детайлите. Колко често сядате и почвате да мислите защо например днес точно не ви върви. Или пък защо Гошо от съседния кабинет е толкова кисел. По принцип ако наистина много разсъждавате ще стигнете до верните отговори. Аз съм го правил не един път за неща, които ме притесняват, като ми е отнемало понякога седмици, докато стигна до верния отговор. Та, какво му е специалното на съня, за да успява по-точно и бързо да анализира всичко и отгоре на всичкото да ви предупреди.
На първо място е спокойствието. Няма шум, всички са притихнали, а мозъка ви е минала на съвсем друга честота. Знаете за степените на съня. За да достигнете тази степен на съня, в която наистина заспивате и може да сънувате тялото ви трябва да е спокойно, сърцето да бие равномерно и така нататък. Независимо, че спите, мозъка ви не е изключен напълно. Той продължава да работи, но на друга честота и обороти. Един вид продължава да мисли, но понеже няма как пряко да комуникирате с него това става чрез съня. Съня може да се сметне като мислене на друга честота. И сега, когато мозъка ни е много по-спокоен и нищо не го притеснява е логично по-добре да може да анализира. И не само: той би анализирал неща, които пряко ви засягат и застрашават, защото и в реалния свят вие мислите първо за това, което е най-належащо и ви пречи, например. Ако искате да ходите на море, но нямате достатъчно пари ще започнете да мислите как да изкарате допълнително. Мозъка ви ще е зает най-вече с тази задача и това ще е вашият главен проблем.
Не би трябвало да има нещо свръхестествено в това, самите ние след мислене да стигаме до верните отговори и един вид да се предупреждаваме. Това го правим постоянно и докато сме будни и именно за това оцеляваме - защото знаем как да се пазим и го правим. Но в забързаното и претрупано ежедневие няма как да не изпуснем и детайлите, а това е второто нещо, което прави съня. Той анализира и малките подробности и ако "види" някаква опасност се опитва да комуникира чрез нас.
А от къде идват символиките? Това е благодарение на хиляди години еволюция и живот, в който хората съвсем вярно са успели да дадат душа и смисъл на всяко животно и предмет. Лисицата е хитра, заека бърз, мечката силна и опасна и така нататък. Дори и да не знаем точното значение и смисъл на дадено животно или предмет, то е заложено в нашето ДНК. Без да се замислим знаем кое е опасно за нас и кое не, дори и никога да не сме го виждали. Например, ако видите някъде в природата някоя черна дупка, в която може да влезете ще го направите ли? В повечето случаи не, освен ако не сте авантюрист. Но дори и тогава ще осъзнавате, че тази черна дупка може да крие опасности от всякакъв характер и да ви навреди. Е, в повечето случаи нищо няма да ви се случи, ще влезете и ще стигнете до някъде, където няма изход или пък има и това е. Но при всички случаи ще знаем, че черна непрогледна дупка е нещо опасно и тайнствено.
Като заключение мога да кажа, че една част от сънищата ни наистина успяват чрез анализ на случващото се през деня да ни предупреди за настъпваща опасност. Трябва внимателно да тълкуваме кои са тези сънища и какво точно се опитват да ни кажат. Информацията е сила и трябва да я използваме по най-добрия начин.