Регистрация

Риска от изготвянето на тренировъчни програми

Фитнеса стана мода и все повече хора посягат към него. Примерите от такива, които са били слаби и след това са станали яки са многобройни. Фитнес маниаци пък със стройни тела публикуват постоянно свои снимки и се хвалят, а други ги следват в желанието си също да направят страхотно тяло. Манията по мускулите толкова много завладя света, че вече постоянно се откриват нови фитнес зали, а покрай всичко това се завъртя цяла индустрия, която започна да генерира огромни печалби. Една от нишите, които се разви и доказани и не толкова доказани бодибилдъри започнаха да печелят е изготвянето на тренировъчни програми.
Тренировъчната програма е план за видовете тренировки, които трябва да правиш през седмицата. Обикновено включва 5 дни тренировки и всеки ден се тренира отделна мускулна група или две близки мускулни групи, като ръце и трицепс например. В 95% тренировъчните програми са доста еднакви и следват една и съща линия - тренирате най-различни упражнения, докато не започнете да виждате резултати.
Има, само че сериозни разминавания между тези програми и очакванията. В повечето случаи нещата просто не се получават, а за всичко това си има причини. Ще ви изброя рисковете от това да купувате или дори да използвате от интернет тренировъчни програми:
1. Всеки човек е строго индивидуален с различна структура и различно развити мускули по тялото. Не може да ви се изготви добра тренировъчна програма ако човека отсреща не ви познава добре и не е виждал как тренирате. Може да ви се изготви обща програма, но такава може да намерите в интернет. Тя няма да е най-добрата за вас.
2. Всеки човек си има и своите твърде слаби места по тялото. Във фитнес средите много често се казва, че еди кой си има ген и за това има например толкова добре развити гърди. Ако вие нямате добре развити прасци, никаква програма няма да ви направи културист в прасците. Ще ги направите по-яки, но няма да достигнете върхово постижение. Защото нямате ген! Когато ви се изготвя тренировъчна програма това едва ли ще се вземе предвид. А вие ще си губите излишно времето да направите добри прасци на краката и все няма да постигате нужния резултат.
3. Всяка тренировъчна програма е свързана тясно с хранителна програма. Ако вие знаете какви упражнения да правите, но не знаете какво и как да ядете няма да постигнете почти никакви добри резултати. Ето защо трябва да ви се изготви и хранителна програма, което ще разгледам в друга тема проблемите при този вид програми.
4. Когато някой изготвя тренировъчна програма той едва ли се съобразява със свободното ви време. Ако вие работите и сте зает човек, значи ще ви остава малко време за тренировки и то най-вече ще е вечер. Изготвянето на програма за вашето тяло трябва да се съобрази именно с това свободно време - колко дни в седмицата можете да тренирате и по кое време.
5. Може да имате в ръцете си най-добрата тренировъчна програма за вас, но пак да не успявате да постигнете резултати. А поредната причина може да е, че не правите упражненията правилно. Което автоматично стигаме до извода, че до вас трябва да има човек в първите седмици, който да ви наглежда и напътства.
6. Изготвянето на тренировъчна програма обикновено е ограничена във видовете тренировки за даден мускул. Например за тренирането на гръб има поне 20 вида упражнения, но на тренировка вие ще правите не повече от 5 вида упражнения. Кои да правите и как точно е строго индивидуално. Някои упражнения ще ви "пасват" по-добре от други. На фитнес език се казва, че "влизат" по-добре, което значи, че това упражнения го правите наистина правилно, докато други - не. А това не винаги значи, че сте виновен и не знаете как да ги направите. Спомнете си точка 1, че сме с различна структура, което значи, че не всички видове упражнения са наистина за нас. Това, само че без да ви е наблюдавал този, които ви изготвя програмата няма от къде да се знае.
7. Не на последно място бих добавил и желанието и хъса. Ако до вас стои някой, който постоянно ви подканя и стимулира ще тренирате много по-добре. Тренировъчната програма не ви дава нищо повече от информация и ако не намерите нужния стимул да се блъскате до припадък, по-добре не почвайте тренировки.
И накрай: моят съвет е да не купувате такива програми. В интернет може да намерите хем тренировъчни програми, хем цели клипове как се правят упражнения. Питайте и гледайте внимателно как най-добрите го правят във фитнеса и с времето ще се научите сами.