Регистрация

Съвети как да продадете старите си вещи

Придобих много опит в продаването на стари вещи, като техника и мебели, които вече не ми трябват, за това ще споделя моят опит с вас. Идеята на продаването е да успеете да продадете нещо, което не ви трябва на най-добра цена, възможно най-бързо. Понеже тези два параметъра като цена и време за продаване са обратно пропорционални вие трябва да се съобразите с някои особености в продаването.
1. Първо трябва да знаете къде да продавате. За сега най-посещавания сайт за купуване и продаване е ОЛХ. Там съм продавал почти всичко, което съм искал. За съжаление в други конкурентни сайтове не съм успях да продам до сега нищо. Отделно, ако продавате например фотоапарат или фотографски принадлежности може да използвате фото-форум, където има базар. Там, само че все по-трудно се продава, но все пак, може да реализирате сделка. Потърсете и други специализирани форуми, в които може да се продава. Например ако се занимавате със сайтове и искате да купите или продадете може да отидете във форума на Предприемач, където също съм направил десетки сделки.
2. Цената за вас е най-важното нещо, защото обикновено ще искате да продадете на максимална висока цена. За да се случи това, трябва да е изпълнено едно важно условие - да може да изчакате достатъчно време, докато се намери подходящ клиент. Ако ви трябват спешно пари, много трудно ще можете на реализирате сделка на максимална цена. Та, проверявайте как вървят цените на вашият продукт и преценете коя е максималната цена. Ако продукта ви е в отлично състояние спокойно може да я обявите тази цена и да чакате. Трябва да се заредите с търпение, може да отнеме седмици, докато успеете. НЕ променяйте цената в първите няколко дни или седмица. Дори никой да не ви се обади, имайте търпение. Наблюдавайте също така колко човека са прегледали обявата ви и колко я наблюдават - повечето сайтове за обяви имат такава опция - кой наблюдава обявата ви. Ако до седмица нямате запитване, можете да намалите цената, но не с много. Цената ще я променяте именно от броя на преглежданията, наблюденията и запитванията. Ако видите, че има голям интерес според тези три показатели, може да бъдете сигурни, че ще успеете да реализирате сделка.
3. Кога през годината искате да продавате. Оказва се, че това е много важен показател и от него също зависи дали ще може да реализирате сделка бързо или трябва да чакате повече време. Кога най-малко през годината хората не пазаруват, особено втора употреба продукти:
- преди лятото и в разгара на летния сезон хората масово влагат всичките си пари в почивки. Особено българина - той е готов на всичко, но да отиде за седмица на море. И бъдете сигурни, че колкото и евтино да продавате, пак трудно ще реализирате сделка, защото българина не заменя почивката си за нищо
- преди черния петък - лично изпитах този празник на гърба си. Заради уж големите отстъпки хората изчакват да не би нещо, подобно на това, което продавате да е без пари и да могат да се възползват. За съжаление това може да отнеме 2-3 седмици преди черния петък и още толкова след, просто защото вече всеки си е накупил каквото му трябва, освен, че е останал и без пари.
- след големи празници като Нова година, Великден и други също трудно ще реализирате печалби. Освен, че тези празници са свързани с покупка на много подаръци, хората също така ходят и на почивка. Тези две особености изпразва джоба на българина до дъното!