Регистрация

Страха от онлайн пазаруването

Странно, в 21 век все още има хора, които не пазаруват онлайн, защото ги е страх да не бъдат излъгани. Това е най-общо тяхното оправдание. Особено, ако трябва да платят стоката онлайн и да чакат да я получат. Тук ще разясня рисковете и по-скоро тяхната липса ако внимавате добре, когато пазарувате.
Не е рядкост, наистина хора да бъдат излъгани, когато пазаруват онлайн. Не само с парите си, а и въобще. Какви могат да бъдат евентуално случаите, в които да останете недоволни, когато купувате нещо от сайт:
1. Плащате, но не получавате нищо
Това в днешно време е почти невъзможно и много зависи за какво плащате. Ако плащате за стока шанса наистина е много малък. Първо, защото ако купувате нещо най-вероятно ще е от популярен онлайн магазин и второ сайта ще е български. А най-важното нещо е, че парите могат да бъдат проследени. И дори да са отишли на някоя частна сметка, вие по законен начин може да си ги изисквате обратно, ако не сте получили в замяна нищо!
2. Плащате, но не получавате това, което сте очаквали
Това е по-вероятен сценарий, но понеже сме държава от ЕС имате право в едноседмичен срок да върнете стоката и парите ви да бъдат възстановени на 100%. Проблемът идва ако пазарувате от небългарски онлайн магазин. Защо? Защото разправията по връщането на стоката може да ви отнеме време и пари и да се откажете. Може би някои малки онлайн магазини точно на това разчитат. Биха ви върнали парите, но ще ви бавят, освен, че и самите вие ще се забавите. Има разбира се и вариант да получите стока, която няма почти нищо общо с избраната и никога да не ви върнат парите обратно, но този сценарий си остава малко вероятен.
3. Плащате за услуга
Тук вече измамите са много повече. Независимо, че също има правила за държавите от ЕС, когато пазарувате например софтуер или разни придобивки в онлайн игри парите се връщат по трудно, а връзката със съответните търговци става по-бавна. Освен това, вие може и да не разберете, когато купувате нещо подобно и всеки месец да ви се теглят пари от картата. Тук вече наистина трябва да внимавате върху какво щракате по телефона си или на компютъра.
Най-големите рискове, когато пазарувате онлайн
1. Ако магазина е направен с цел да ви обере парите това е много лошо за вас, защото въвеждате данни от картата си, които наистина могат да бъдат използвани от недбронамерени търговци. На картата има един дълъг код, който въвеждате обикновено и един трицифрен. Точно този трицифрения код не е добре да го знае всеки. Дори и някой познат да знае тези данни може да пазарува с вашата карта необезпокоявани от никой.
2. Знаете за точка 1, но не сте прочели всички условия от сайта. Така може да платите например за абонамент или да платите с едно кликване за услуга, която струва много пари, а вие не искате да ги давате. За съжаление има такива магазини, които разчитат на това, да не гледате добре, когато си кликате натам-насам.
Съвети при пазаруване онлайн:
1. Пазарувайте само от известни онлайн магазини. Ще разберете, че са такива по следните параметри:
- рекламират ги много по сайтовете и дори по телевизията
- сравнително стари са, не са създадени преди месец-два, а са вече на години
- известни са на широката публикува - може да проверите това в Гуугъл като напишете например "Фирма Златна есен мнения". Е, ще разберете бързо какви са мненията за фирма Златна есен. Ако пък няма никакви мнения за тази фирма, значи е сравнително нова и не се пазарува масово от нея
2. Не забравяйте, че може да платите онлайн, но и при получаване на стоката. Няма допълнително оскъпяване! Така че, ако ви е страх да въведете своите данни от картата, може да платите в брой.
3. Вече доста сайтове в България позволяват плащане и през ePay.bg. Ако нямате акаунт там, може да си направите бързо и през банкомат един вид да свържете картата си. Има подробно описание на български, лесно е. Когато свържете картата си през ePay.bg може да превеждате пари на сметката си в ePay, което значи, че може да плащате през тях. Това на свой ред значи, че, когато направите плащането никой няма да види вашите данни от банковата ви карта и не само: плащането минава през сайта на ePay, което е още една защита! Това ще разберете, когато горе в полето за въвеждане на домейна видите изписано epay.bg/....
Запомнете следните неща:
1. Дори да платите неволно за нещо ако магазина е законен може да си изисквате парите обратно
2. Дори и да ви донесат стоката ако е поръчана онлайн може да я върнете ако не е разопакована (зависи и от опаковката) и да ви възстановят 100% от парите
3. Ако се опитат да ви преметнат с плащането на карта запомнете, че банките са на ваша страна. Те хич не обичат мошеници, които източват карти или мамят по някакъв начин. Ще използват цялата си власт и мощ, за да ви помогнат и да решат бързо проблема, особено ако не сте виновни.