Регистрация

Тайните на авокадото

Авокадото трайно навлезе на българския пазар, а преди години дори не бяхме чули за този плод. Полезните му свойства са толкова много, че се нарежда на първите места по най-полезната храна на планетата. Спокойно може да го наречем супер храна за дълголетие.
И така, какво трябва да знаем за авокадото, когато го купуваме и искаме най-доброто от него
1. Винаги избирайте авокадото да е узряло - това ще е точно обратното на това, което очаквате да бъде зелено, свежо и твърдо. Точно обратните качества на авокадото търсете. То трябва да е светло зелено, меко на пипане, но не прекалено и да изглежда не чак толкова красиво :)
2. Ще срещнете два вида форми - по-закръглени и по-удължени. Не би трябвало да има разлика, но тези, които са по-удължени нищо, че изглеждат по-лоши на вид, са точно толкова вкусни. Ще забележите и такива, върху, които има подутини - множество малки подутини, все едно са пъпки. Не се притеснявайте, стига да спазите съвета за това да е узряло му няма нищо.
3. Ако искате неузряло авокадо по-бързо да узрее поставете го задължително извън хладилника. Има и още по-бърз начин, в който още не съм се убедил, но това е по съвета на една баба: да стои също отвън, но между ябълки. Пробвайте :)
4. Не разбирам защо съветват авокадото да се издълбава с лъжица и така нататък, за да се махне кората. Ако е добре узряло кората просто се бели. Аз лично я махам с белачка за картофи - става бързо и много точно. Чак след това го режа на две и махам костилката.
5. Авокадото е вкусно само, когато се консумира с него друго. Факт! Ако го ядете ей така няма да ви хареса. Но за щастие може наистина да го съчетавате с почти всичко.
6. Какво може да правите с едно авокадо:
- паста като го разбиете с миксер, пасатор или с каквото се сетите. Към пастата може да добавите сок от зелен лимон, пресован чесън, лук, кориандър (или магданоз) и зехтин. А пастата може да я консумирате с чипс, хляб, сухари
- нарязан на филии може да го добавите към салати от домати и чушки
- нарязан на кубчета върви перфектно към консерва риба Тон с лук и маслини ако добавите