Регистрация

Украсяването на храните по ресторантите

Не знам дали ви е правило впечатление, но напоследък се шири една мода сред приготвянето и поднасянето на храна, а тя е тяхното украсяване. В една голяма чиния се поставят малки парчета месо, два резена моркови, малко грах, броколче и останалото е сос, който се изсипва по специален начин. Е, начина не е много специален, трябва просто да изглежда красиво. Още няколко неща като украса са добре дошли, но идеята е следната: храната да заема по-малка част от чинията и да изглежда красиво.
Това лично мен ме дразни много. Причините са няколко:
1. Твърде малкото храна, която явно става по-скоро за дегостиране, отколкото за наяждане определено не е достатъчна
2. Наблягайки на красотата, вкуса отива на по-заден план. ГУБИ се природния и истински вкус на месото, например. Когато го мариноваш с разни глупости и след това го доовкусиш с някакъв си сос, истинския натурален вкус просто се губи. В един момент осъзнавате, че ядете сос с някакво месо, отколкото обратното.
3. Огромната чиния и малкото храна в нея ме кара да си мисля, че явно храната недостига, освен, че е крайно непрактично, особено ако сте много хора на немного голяма маса.
4. Украсяването на храната е по-скоро умение на някой дизайнер, отколкото на някой добър готвач. За съжаление последното може и да не е задължително за някои ресторанти. Тях ги интересува храната ви да изглежда красиво, а мозъка ще обработи останалото. Само че моят мозък не може да си представи, че храната е вкусна, ако НЕ е. Нищо не може да ме излъже, ако не е сготвено, както трябва и не са се запазили естествените вкусове.
5. Освен че храната може да не е вкусна, тя определено ще бъде скъпа. Плащате за нещо красиво, но не и вкусно. Освен това, може и да не се наядете. Шири се едно мнение, че богатите, когато ходят на ресторанти, си дояждат вкъщи. И има защо!
Не одобрявам този начин на поднасяне на храна, ако за сметка на това се губи автентичния и естествен вкус на храната. В българската кухня си имаме много красиви начини да поднесем всяко ястие, но НЕ за сметка на вкусовите качества. За това не посещавам такива ресторанти, а още по-малко одобрявам този начин на "готвене".