Регистрация

Защо хората пушат цигари

За съжаление в 21 век все повече хора пропушват цигари, а мерките, които се взимат за спиране им нямат абсолютно никакъв ефект. Бяха взети, откакто България е в Европейския съюз следните мерки:
1. Неколкократно покачване цената на цигарите
2. Върху всяка кутия има жестоки картинки на вредите от цигарите и се показват какви ли не гадости
3. Местата за продаване са строго обособени
4. НЕ се продават на лица под 18 години
5. Обособени места за пушене по заведенията
6. Винаги ще намерите надпис: Тютюнопушенето е вредно за вас и за другите около вас
Надписа от точка 6 е абсолютно верен, а най-тъжното е, че всичко знаем това, но малцина се съобразяват с това правило.
Мислил съм си не един път защо хората пропушват. Кое ги кара да се обърнат към тези скъпи, вредни и ненужни цигари? За съжаление пропушването става в тийнейджърска възраст и все повече тинейджъри пропушват. Мисля си, че вече над 50% от децата над 14 годишна възраст пушат, а вече над 16 годишна числото може и да е 60-70%. Това лесно може да се провери ако питате няколко тийнейджъра колко техни съученици пушат. Правил съм го не един път и бройката е над половината от класа!!!
Да, половината клас на 14-15 годишна възраст пушат, та дори и да не е редовно. Което значи, че трябва да се обърне внимание на причините за пропушването точно за детската възраст, защото тогава пропушват хората.
Явно е, че всички мерки, които се взимат въобще не помагат. Цените на цигарите не могат да откажат дори и децата, които не разполагат с много пари. Кои са главните причини според мен за пропушването:
1. Главната причина да пропушват децата това е така наречената "гъзария". Което значи, че трябва да се обърне повече внимание над това социално взаимодействие, когато няколко деца са в компания да пропушват, просто защото така изглеждат по-готини. Ако трябва пък да сме честни, когато видите например по филми или снимки някои с цигара в уста изглежда наистина готино. Цигарата е нещо като допълнителен атрибут, украса към сексапила на човека и явно наистина го прави да изглежда готин. Това хич не е малка причина да се посяга към тях, особено ако се вземе предвид, че е важно как изглеждаш.
2. Втората е подражаването. Да, това го имаме всички заложено в ДНК-то ни да се опитваме да приличаме на някого. За съжаление при децата е най-силно изразено. Хора, които гледат деца не могат да не са забелязали още, когато са невръстни и вече са проговорили как си играят, когато са сами. Те възпроизвеждат точно разговори на родителите си, независимо дали се карат или не, подражават и на всеки, който им е направил впечатление в детската градина и на улицата. Е, това се случва и с цигарите. Ако родителите пушат, по филмите пушат, техни връстници дори вече са пропушили е ясно, какво следва.
3. Проблеми при социализирането. Има деца, които има сериозни проблеми да се приобщят към дадена компания или пък, когато искат да свалят някое гадже. Е, цигарите отново са пътя към "успеха". Ако пушат те изглеждат като другите, не изглеждат като задръстеняци и дори могат да изпъкнат в очите на околните. Странно, но явно работи това нещо, от което мога да направя изводи, че психолозите трябва да обърнат повече внимание на това. Родителите също!
За съжаление не се правят адекватни действия от страна на държавата. Явно е, че тези мерки до тук просто не работят. Не съм сигурен дори, че ако се вдигнат цените на цигарите двойно или тройно дали имало някакъв ефект. Най-вероятно не. Проблемът е много по-голям и той трябва да се решава глобално. Това трябва да се превърне в главна политика на държавата, защото масово хората пушат.