Регистрация

Защо не гледам телевизия

От 10 години може би не гледам телевизия с леко прекъсване, когато гледах само NG и Discovery - демек, научно-популярни предавания. А преди години си продадох и 42 инчовия Сони, който не бях пускал няколко години. Фактически нямам кабелна от край време.
Няколко са нещата, които смятам, че телевизионните програми са абсолютно вредни и дори безсмислени и не само, дори и филмите по тях, които се излъчват си имат своите скрити проблеми:
1. Реклами! Това не е основния проблем, но го поставям на първо място, защото това го виждаме със сигурност всички. Не мога да се примиря, когато например дойде зимата и започнат да ми говорят за грип. Внушават ми едва ли не, че ако не отида да си взема противогрипни хапчета ще се разболея. Това определено влияе на подсъзнанието ти и рано или късно може наистина да се разболееш.
Второто нещо, което е доста гнусно е да ми рекламират хапчета против разстройство... докато ЯМ! Няма да коментирам.
Друг проблем на рекламите е естествено самото внушение да си купите даден продукт. И действа! Но да ви кажа честно няма значение кой прах ще си купите, всичките са еднакво вредни и изпират, да не повярвате! Някои са просто по-скъпи, може би тези, които чести го рекламират.
Рекламите, освен това прекъсват любимите ни предавания. Прекъсванията се увеличаваха все повече и повече. Именно за това дори спрях да гледам NG и Discovery, защото засякох, че в 1 астрономически час 20 мин. са точно реклами. Съжалявам, но да си губя една трета от времето за гледане на реклами, които се повтарят, не, мерси!
2. Новините! Днешните новини са манипулативни, категорично. Дори да изключим самия текст на новините, не може да не сте забелязали с какъв добре обработен глас ни ги поднасят. Това не е случайно. Този глас въздейства, човек иска да го слуша, дори и да говори глупости. Той е много добре пресметнат. Това просто ви зомбира.
Естествено, няма да подмина и това, че по-голямата част от новините са за убийства, катастрофи и подобни. Това ви зарежда с отрицателна енергия, най-малкото ви прави по-тъжни.
И най-големия проблем на новините: не разглеждат всички гледни точки и не ви поднасят всички новини, а само тези, на които им е изгодно. Рядко ще чуете нещо против правителството или "силния на деня".
3. Филмите! Гледаме телевизия най-вече, заради филмите. Но повечето филми са евтини продукции или просто сладникави романтични филми с много ясен край, но красиви герои с обработени гласове, когато са дублирани на български. Толкова добре ги правят, че скоро като бях на село изгледах цял такъв филм!
4. Времето! Няма значение дали познават или не, хората си пускат телевизора задължително, когато дават времето. Не могат без тази невероятно "точна" прогноза. Защо, само че? Може би защото по принцип ни интересува какво ще е времето и е заложено подсъзнателно от хиляди години колко е важно това. Например, всички се радваме, като завали за първи път сняг през зимата. Или пък дори, когато вали много дъжд. Независимо, че може да има наводнение, някак си ни е хубаво да сме вътре и да гледаме как дъжда ромоли. Примерите са много и всички доказват, че сме абсолютно зависими от времето и това го знаят много добре телевизиите. Отново обработен глас, а някои дори се правят и на шутове, само и само да привличат повече зрители. Баща ми например не пропуска вечерното предаване на времето и дори един път направи скандал, че сме шумни и не може да чуе нещо, което и самия той знае, че не е вярно.
За тези, които се чудят как живея без телевизия ще кажа: абсолютно никаква липса не чувствам. Имам много повече време и съзнанието ми е чисто. По-голям реалист съм и по-малко се натъжавам - като натъжаването отново идва от онлайн новините или тъпите постове в социалните мрежи. Нищо не съм изгубил от това, че нямам телевизия, а само съм спечелил: време и пари, дори.