Регистрация

Категория: Тайни и загадки

Праисторическият комплекс е издигнат поне век преди Стоунхендж
На няколко километра от британската забележителност Стоунхендж археолозите се натъкнали на мистериозен ритуален обект. Находката доказва предположенията, че целият регион е бил специфичен и издиган в култ в древността. Възможно е Стоунхендж да е бил използван с религиозни цели, а може и да е бил предназначен за астрономически календар, гласят версиите на учените. С откриването на новия обект може да се хвърли допълнителна светлина по въпроса. Това променя значително представите за периода на ранния неолит в района, който е бил далеч по-интензивен, отколкото се е смятало до сега.
Наскоро намереният обект се състои от сегментирани канавки, които са подредени в два концентрични кръга, представляващи особен вид заграждение. Той е разположен на площ от около 950 метра. Подобни паметници има в цяла Англия, но те си остават загадка и до днес, тъй като учените все така не могат да установят дали са били церемониални, морги за мъртъвци или политически тр…
В средата на Атлантическия океан, между островите Кейп Верде и Карибите, липсва мантията на Земята на площ от няколко хиляди квадратни километра. Според експедицията, водена от изследователски кораб „Джеймс Кук”, в този район има „отворена рана към сърцето на Земята”, където океанското дъно, обикновено с пласт от 6-7 километра, просто липсва. Във връзка с експедицията отново се появява въпросът за присъствието на извънземните на Земята, или по- очно, за тяхната подводна база на нашата планета.
Според очевидци са били наблюдавани обекти, които се движат под водата с невероятна скорост, недостижима и за най-напредналите съвременни подводници, и с още по-невероятна скорост в небесата и Космоса. Връзката между забелязаните през последните години неидентифицирани летящи обекти и древния свят може да даде интересна информация за обитаващите океанските дълбини пришълци.
Така например, древните индиански текстове говорят за това, че Виманасите са били използвани и за подводни експедиции. От своя страна Вайликсите са…
Защо се прави Ние и света
Всеки един народ има с какво да се гордее и рекламира пред света: египтяните се гордеят с техните фараони и пирамиди; бразилците със знаменитата 38 метрова статуя на Исус в Рио де Жанейро; македонците – бедна държава, шепа народ, но и те издигнаха в Скопие 13-метрова статуя на Александър Велики тежаща 30 тона и струваща 9 милиона евро; гърците с историята и културата си, с Платон, Сократ, с Партенона; италианците – с Римската империя и Колизеума; французите се гордеят с Айфеловата кула, Лувърът и картината на Мона Лиза; излишно е да се споменава за историята и културата на еврейската и китайската държави. А ние, българите с какво се гордеем пред света С Мадарския конник, който е полуразрушен и оставен на произвола на природните стихии! Хвалим се, че България е с 13 века история, че Джон Атанасов е измислил компютъра и че сме дали 2 азбуки на света – глаголицата и кирилицата, а в същото време по света сме известни като атентатори на Папата, крадци на коли, сутеньори, фалшификатори на…
Според феномена извън планетарните форми на живот все по-често ще се разкриват пред земляните.
Извънземните навестявали нашата планета от доста отдавна, но само трима били избраните, пред които те са разкрили в действителния си вид. Те също били хора, но с различен външен вид.
Някои извънземни имали ръце, други не, имали разнообразни и многобройни образи и около тях имало голяма обвивка от светлина и енергия.
2012:поредната или последната
Катаклизми са се случвали и ще се случват, но има ли опасности, които биха могли да са фатални за Земята през идващата година?
Доц. Умленски е истински енциклопедист, един от ренесансовите учени, които рядко могат да се срещнат в наши дни. Астроном по специалност, той вече цяла година ви представя какво си струва да видите на небето в рубриката ни „Звезден календар". Автор е на някои от най-четените ни и дискутирани теми като тази за връзката между наука и религия (Виж брой 6/2011 г.). Този път го помолихме да каже мнението си на специалист с отворен светоглед за многобройните апокалиптични прогнози, свързани с идващата 2012-а, последна в календара на маите. Задава ли се очакваният от мнозина край на света?
На прага сме на 2012 г. – поредната, набедена за „край на света". Кой знае защо, пикът на истерията беше през 2009 г., когато медиите буквално всеки ден ни заливаха със страшни прогнози и по изключение – с техните опровержения от учени. Днес тези вълнения останаха предимно в …
Писатели и рибари разказват за срещите
си с огромен звяр, подобен на змия; легенди
за него пазят епосите на безброй народи
Плажът, горещият пясък, изпепеляващите лъчи и чаша бира... това сигурно е най-познатата лятна асоциация, свързана с Черно море. Като че ли единствените „чудовища" са сметките в по-скъпите капанчета и преливащите от банските прелести на възпълнички курортисти. Но, не. Да оставим шегата настрана. Защото любимият ни воден басейн крие сериозни тайни. За първи път ще ви представим безбройните разкази за чудовище, истинско черноморско Неси. Ще потърсим погледа на науката, историята, ще се потопим в легендите. За да завършим с нещо не чак толкова страховито, ще заложим на красотата в търсене на истината за русалките. Очаква ви тематично плажно четиво след което, вярваме, ще погледнете на уж познатото море по съвсем различен начин...
Неси от Яйлата
Рибарите в Черно море често срещат непознати същества; зоолози признават, че 30-метрови змии с конски глави и плавници все още обитават водите
Д-р Св…
Мъдри като змиите
Навлизаме в годината на черното влечуго
Змията
Най-добри партньори: Бивол и Петел.
Най-трудни: Тигър и Глиган.
Родени в години на Змията: Дидро, Гьоте, Хайне, Линкълн, Достоевски.
Интересни събития в годините на Змията: 1917 г., Огнена Змия – Революцията в Русия; 1929 г., Земна Змия – Крах на Уолстрийт; 1941 г., Метална Змия – Германия напада Югославия, Гърция и СССР, България се присъединява към Тристранния пакт.
Китайският календар е сложна система от десетични, дванайсетични и шейсетични цикли, използвани от XIII в. пр.Хр. Днес до нас достига популярната версия на 12-те години, съответстващи на определено животно, които за 60 години се комбинират с всеки от 5-те елемента – дърво, огън, земя, метал, вода. Всяка от тези стихии е свързана с планета, цвят, вкус, посока, сезон, вътрешни органи.
С елемента дърво се свързва планетата Юпитер, зелен или светлосин цвят, кисел вкус, изток, пролет, черен дроб.
С огън - Марс, червеното, горчивото, юг, лято, сърце.
Със земя - Сатурн, жълтото, сладкото…
Находки от Ирак преосмислят историята - може би древните парти са използвали батерии за фино позлатяване
През 1780 г. Луиджи Галвани, професор по анатомия, се занимавал със студентите си. Имали нелицеприятната задача да направят дисекция на жабешко бутче. Един от невнимателните студенти гнусливо изпуснал крака от земноводното върху генератор и... Галвани видял как мускулът се свил.
Докторът продължил с експериментите, дори оставял бутчета на произвола на мълниите, за да изследва явлението. Нарекъл го „животинско електричество".