Регистрация

2012:поредната или последната

2012:поредната или последната
Катаклизми са се случвали и ще се случват, но има ли опасности, които биха могли да са фатални за Земята през идващата година?

Доц. Умленски е истински енциклопедист, един от ренесансовите учени, които рядко могат да се срещнат в наши дни. Астроном по специалност, той вече цяла година ви представя какво си струва да видите на небето в рубриката ни „Звезден календар". Автор е на някои от най-четените ни и дискутирани теми като тази за връзката между наука и религия (Виж брой 6/2011 г.). Този път го помолихме да каже мнението си на специалист с отворен светоглед за многобройните апокалиптични прогнози, свързани с идващата 2012-а, последна в календара на маите. Задава ли се очакваният от мнозина край на света?

На прага сме на 2012 г. – поредната, набедена за „край на света". Кой знае защо, пикът на истерията беше през 2009 г., когато медиите буквално всеки ден ни заливаха със страшни прогнози и по изключение – с техните опровержения от учени. Днес тези вълнения останаха предимно в интернет, където всеки се упражнява по темата, както може.

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ПЕСИМИЗМА

С индикациите за „приближаващия край на този свят" се занимава специална наука – есхатология. Очакванията и пророчествата за унищожителни катаклизми не са от вчера, а броят им е огромен. Известният дизайнер Пако Рабан е събрал стотици в книгата си „Апокалипсис", но и тя не е изчерпателна. Последният широко разгласен от американския проповедник Харълд Кемпинг „край на света" трябваше да се случи на 21 октомври 2011 г. Да си припомним някои други „авторитетни" предсказания:

• Първото известно апокалиптично пророчество е от 2800 г. пр Хр. Надпис върху асирийска глинена плочка твърди, че светът бързо се приближава към края си, тъй като продажничеството и корупцията са повсеместни.

• Надпис в египетска пирамида е „по-щедър" – според него нашият свят ще изчезне през 1960 г. За щастие, открит е по-късно.

• Ацтеките са очаквали катастрофален катаклизъм в края на всеки техен календарен цикъл (18 980 денонощия, равни на 52 години хааб). За да не настъпи, принасяли човешки жертви.

• Философът Сенека прогнозира, че краят на света ще настъпи в пламъци: „Всичко, което виждаме и харесваме днес, ще изгори в световния огън, който ще устрои един нов, млад и щастлив свят." Десет години след неговата смърт, през 79 г. изригнал Везувий и мнозина повярвали, че пророчеството се сбъдва.

• Първите християни смятали, че Второто пришествие ще настъпи още по тяхно време. Това е отразено в евангелието от Матея, чиято шестнайсета глава завършва с думите: „Истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят Сина Человечески да иде в царството Си." В подобен дух е и казаното в Откровението на Йоан: „Ето, ида скоро, и отплатата Ми е с Мене, за да въздам всекиму според делата му" (Откр. 22:12).

• Римският папа Инокентий ІІІ пък насрочил края на света за 1284 г., прибавяйки числото на дявола 666 към годината на основаване на исляма.

• През 1373 г. византийският учен Исаак Аргир смятал всяка корекция на неточния юлиански календар за излишна, защото на човечеството му остават само 119 години живот (тогава са се навършвали 7000 години от приетата дата на сътворението).

• На 1 февруари 1524 г. 20 хиляди лондончани напуснали домовете си, защото астролозите предсказали втори потоп.

• Самият сър Исак Нютон (1643-1727 г.) е посветил години на изследване на Библията и е стигнал до заключението, че краят на света ще настъпи през 2060 г.

• В наши дни очаквания за глобален катаклизъм са свързани и с планетата Х (Нибиру или дванайсетата планета). Тя е популяризирана от писателя Захария Сичин. Темата е колкото обширна, толкова и спекулативна. (Повече можете да намерите в Списание 8, брой 3/2011 г.)