Регистрация

Мъдри като змиите

Мъдри като змиите
Навлизаме в годината на черното влечуго
Змията
Най-добри партньори: Бивол и Петел.
Най-трудни: Тигър и Глиган.
Родени в години на Змията: Дидро, Гьоте, Хайне, Линкълн, Достоевски.
Интересни събития в годините на Змията: 1917 г., Огнена Змия – Революцията в Русия; 1929 г., Земна Змия – Крах на Уолстрийт; 1941 г., Метална Змия – Германия напада Югославия, Гърция и СССР, България се присъединява към Тристранния пакт.

Китайският календар е сложна система от десетични, дванайсетични и шейсетични цикли, използвани от XIII в. пр.Хр. Днес до нас достига популярната версия на 12-те години, съответстващи на определено животно, които за 60 години се комбинират с всеки от 5-те елемента – дърво, огън, земя, метал, вода. Всяка от тези стихии е свързана с планета, цвят, вкус, посока, сезон, вътрешни органи.

С елемента дърво се свързва планетата Юпитер, зелен или светлосин цвят, кисел вкус, изток, пролет, черен дроб.
С огън - Марс, червеното, горчивото, юг, лято, сърце.
Със земя - Сатурн, жълтото, сладкото, център, късно лято, далак.
С метал - Венера, бялото, лютивото, запад, есен, бял дроб.
С вода - Меркурий, черното и тъмносиньото, соленото, север, зима, бъбреци.

Една от легендите разказва, че Буда извикал в студена зима при себе си всички животни, които трябвало да преплуват широка река. Биволът и тигърът се надпреварвали помежду си, но хитрият плъх се качил на гърба на бивола и първи се появил пред Буда. След тях дошли заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче, глиган. На всяко от тях по реда на идване Буда дал по една година. Както и в западната астрология, нечетните шест знака са свързани със светлото или мъжкото начало (ян), четните – с тъмното или женското начало (ин).

На новолунието на 10 февруари в 9,21 ч българско време според китайската астрология започва годината на Черната водна змия. Женски, пасивен знак (ин), свързан със севера, зимата и нощта.

В настоящия 60-годишен цикъл годините на змията са: 1965 г. - дърво, 1977 г. - огън, 1989 г. – земя, 2001 г. – метал, и сега – вода. Както стана ясно, това значи също черно и тъмносиньо, Меркурий, солено, север, зима, бъбреци.

Змията е най-мъдрият и загадъчен знак на източния зодиак. Променлива, дълбока, интуитивна, но в същото време спокойна и упорита, когато съвпадне с елемента вода, тя става въплъщение на творческата сила и магическа мощ. Черният цвят в нашата култура е свързан с ограничение, затваряне, откъснатост, тъга, докато на Изток това е цветът на Космоса, дълбоката вода, тъмнината над бездната – символизиращи необозримата висша мъдрост и неизчерпаема енергия. Водната стихия се свързва също с променливост и нестабилност, но в комбинация със змия това качество се превръща в успех, защото проницателна и мълчалива, тя може да предвиди и съобрази предварително действията си.

Характеристиката на Черната змия много наподобява астрологичния знак Скорпион. И двете зодии са магнетични, чувствителни, умни, затворени, страстни и добри манипулатори. Могат да бъдат добри финансисти, философи, писатели, политици.
Змията бързо взема решения, не понася провалите и обикновено достига набелязаните цели. Понякога проявява егоистични чувства и може да ви задуши от ревност, но ако влезете в неголемия є приятелски кръг, ще се радвате на завидна точност и грижовност в отношенията.

Черната змия е ленива, но когато реши, че трябва да свърши някаква работа, става изключително енергична. Не се доверява на преценката на другите, разчита предимно на себе си, което понякога я прави безполезно упорита, но в тежка ситуация е готова за помощ и разумен подход.

Много трудно може да се задържи вниманието є към маловажни теми и неинтересен казус, предпочита сериозен интелектуален дебат. Има нюх към екстравагантните решения и е много добър съветник. Обикновено разполага с огромна информация, въображение и дарба да постига целите си.

С изтънчен вкус и интелект, змията е желан и респектиращ партньор. В брака е ревнива, но не е шампион по вярност. Печели с чар, елегантност и магнетизъм. Чувства се добре на топло.

Как да използваме влиянието на Черната змия? На първо място внимателно да планираме действията си, за да не сме изненадани от неочаквани промени. Вибрацията на годината ще е синхронична с всички форми на обучение, образование и повишаване на квалификация. Подходящо време за преосмисляне, преоценка и укротяване на амбициите. Черната змия е покровител на мъдрите, искрените и търпеливите. Заниманията с философия, психология, духовно познание ще имат добри условия.
Змията обича тишината и домашния уют. След бурния и изпълнен с противоречия и драматизъм дракон на 2012-а в тази година ще се усети завръщане към традициите, преоткриване на семейните ценности. Шанс ще имат и тези, които желаят да създадат семейство, и тези, които искат да го стабилизират и оздравят.

Драконът и змията са централните знаци в източния зодиак и са символи на мъжкото и женското начало на безкрайното движение, развитие и обновление.

На добър час в познанието на безкрайното космично съзнание!