Регистрация

Откриха ритуален обект в близост до Стоунхендж

Праисторическият комплекс е издигнат поне век преди Стоунхендж

На няколко километра от британската забележителност Стоунхендж археолозите се натъкнали на мистериозен ритуален обект. Находката доказва предположенията, че целият регион е бил специфичен и издиган в култ в древността. Възможно е Стоунхендж да е бил използван с религиозни цели, а може и да е бил предназначен за астрономически календар, гласят версиите на учените. С откриването на новия обект може да се хвърли допълнителна светлина по въпроса. Това променя значително представите за периода на ранния неолит в района, който е бил далеч по-интензивен, отколкото се е смятало до сега.

Наскоро намереният обект се състои от сегментирани канавки, които са подредени в два концентрични кръга, представляващи особен вид заграждение. Той е разположен на площ от около 950 метра. Подобни паметници има в цяла Англия, но те си остават загадка и до днес, тъй като учените все така не могат да установят дали са били церемониални, морги за мъртъвци или политически трибуни.

Министерството на отбраната е финансирало разкопките на археологическите здания, а първоначалната работа сочи наличието на фрагменти от счупени чаши, кости на едър рогат добитък, човешки останки. Всички тези детайли сочат към евентуална ритуална употреба на обекта. Черепните кости са от един индивид, а полагането му в рамките на ограденото пространство свидетелства, че то е било свещено. Археолозите са намерили и керамична урна в една от канавките, която датира от близо 2 хиляди години и е на по-малка възраст от останалите находки. Този факт подсказва, че комплексът е бил използван хиляди години наред, дори и след като е построен Стоунхендж.

В непосредствена близост се очаква да бъдат открити още интересни обекти от този тип, тъй като те обикновено съществуват в групи от по три или четири броя, категорични са експертите. По-рано тази година те обявиха пред света намирането на гигантски дървен двойник на Стоунхендж на около 3 км. северно от него, който е на 4.500 години и е пет пъти по-голям.

Източник: Epis.bg